Τι γνωρίζετε για την τράπεζα χρόνου;

Ο χρόνος είναι χρήμα και αυτό το ξέρουμε όλοι. Πόσοι όμως γνωρίζετε την τράπεζα χρόνου;

Η τράπεζα χρόνου είναι ένα δίκτυο ανθρώπων που ανταλλάσσουν υπηρεσίες με μονάδα ανταλλαγής την ώρα και όχι τα χρήματα. Μπορείς να κερδίζεις ώρες προσφέροντας χρόνο υπηρεσίας σε άλλους και να τις ξοδεύεις παίρνοντας υπηρεσίες από άλλους. Κάθε ώρα εργασίας είναι ισότιμη με μια ώρα οποιασδήποτε άλλης εργασίας.

Προκειμένου τα μέλη της τράπεζας χρόνου να μπορούν εύκολα να ανταλλάσσουν υπηρεσίες θα πρέπει να ζουν στην ίδια πόλη ή σε γειτονικές, με εύκολη πρόσβαση. Ωστόσο, κάθε συλλογικότητα, πχ μια λαϊκή συνέλευση γειτονιάς, μπορεί να κάνει τη δική της τράπεζα χρόνου. Βέβαια αν μπορείτε να προσφέρετε υπηρεσίες μέσω e-mail ή skype μπορείτε να μένετε και εκτός Αττικής.

Πως γίνονται όμως οι συναλλαγές στην τράπεζα χρόνου;

Αφού κάνετε την εγγραφή και δημιουργήσετε προφίλ τα στοιχεία σας έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα. Μπορείτε να μπαίνετε σ αυτό χρησιμοποιώντας το e-mail και τον κωδικό σας.

Για να κάνετε μια συναλλαγή πρέπει να επικοινωνήσετε με το άλλο μέλος μέσω προσωπικού μηνύματος (θα βρείτε τη σχετική λειτουργία στο προφίλ σας). Μεταξύ σας θα κανονίσετε το χρόνο και τον τόπο συναλλαγής.

Μπορείτε να ανταλλάσετε προϊόντα ελεύθερα, αρκεί το προϊόν να είναι αποτέλεσμα προσωπικής σας εργασίας, δηλαδή να το έχετε παράγει μόνοι σας.

Δεν είστε υποχρεωμένοι να κάνετε που δεν μπορείτε ή δεν επιθυμείτε να κάνετε. Όμως θα πρέπει να ενημερώσετε το άλλο μέλος για τη μη διαθεσιμότητά σας.

Με το πέρας της συναλλαγής, επισκέπτεσθε το προφίλ σας δίδοντος την προσφορά και το πιστώνεις με τις αντίστοιχες ώρες. Την ίδια στιγμή ο λογαριασμός σας χρεώνεται με τις αντίστοιχες ώρες και αναλόγως διαμορφώνεται και ο συγκεντρωτικός λογαριασμός. Αν το επιθυμείτε μπορείτε να γράψετε και σχόλια σχετικά με την υπηρεσία την οποία δεχτήκατε.

Όταν κάποιος γράφεται στην τράπεζα χρόνου, ξεκινά με 0 ώρες. Για να ξεκινήσει κανείς μια συναλλαγή δε χρειάζεται να έχει κάποιες ώρες στο λογαριασμό του. Επομένως δε χρειάζεται να περιμένετε να ζητήσει άλλο μέλος την προσφορά σας για να πιστωθεί ο λογαριασμός σας με ώρες. Το κατώτερο χρεωστικό όριο για κάθε μέλος είναι οι -30 ώρες και το ανώτερο πιστωτικό είναι το +200.

Ο χρήστης που αγγίζει το όριο των -30 ωρών δεν θα μπορεί να ζητήσει άλλη υπηρεσία παρά μόνο να προσφέρει.

Αντίστοιχα όταν ο λογαριασμός του αγγίξει τις +200 ώρες θα μπορεί μόνο να ζητήσει υπηρεσίες.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η έννοια της αμοιβαίας ανταλλαγής και η σωστή λειτουργία της Τράπεζας Χρόνου.

Αποφάσεις για την τράπεζα χρόνου παίρνει η συνέλευση των μελών μας. Όλα τα μέλη που συμμετέχουν στην τράπεζα χρόνου είναι ισότιμα. Η λειτουργία στηρίζεται στην προσφορά εργασίας των μελών της που προσφέρουν τον χρόνο τους για την τεχνική και γραμματειακή υποστήριξη και οτιδήποτε χρειαστεί το δίκτυό μας και για αυτό και χρειάζεται όσο γίνεται περισσότεροι να προσφέρουν όσο μπορούν στην ομάδα διαχείρισης της τράπεζας χρόνου.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η τράπεζα χρόνου δεν ζητάει από κανέναν να πιστοποιήσει την αξία του ως προς το τί προσφέρει. Το θέμα της αξιοπιστίας της υπηρεσίας ανάγεται σε προσωπικό επίπεδο. Η κριτική των υπόλοιπων μελών για την υπηρεσία ενός μέλους βοηθά στη δημιουργία ενός κώδικα αξιοπιστίας.

Όσον αφορά στα παιδιά μπορούν μόνο να λαμβάνουν υπηρεσίες (μαθήματα, φύλαξη, καλλιτεχνική-αθλητική εκπαίδευση) μέσω της συμμετοχής στην τράπεζα χρόνου του γονιού τους.

Επίσης, ο καθένας είναι ελεύθερος να δωρίζει ώρες σε άλλα μέλη. 

Είναι σημαντικό στις μέρες μας να εκτιμάται ο χρόνος και να υπάρχει αντίληψη ανταλλαγής πληροφοριών και υπηρεσιών αφού η οξύτατη οικονομική δυσπραγία έχει κάνει την πληρωμή υπηρεσιών κάτι πολύ δύσκολο για όλους μας. 

 

Χρύσα Τσιώτση 

Δικηγόρος 

[email protected]