Ένας στους τρεις ασθενείς έχει σοβαρότατα προβλήματα πρόσβασης σε γιατρούς και φάρμακα, όπως δείχνει δημοσκόπηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σε γιατρούς-μέλη του ΙΣΑ, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και Συλλόγους Ασθενών.
Επίσης δύο στους δέκα γιατρούς έχουν σκεφτεί τον τελευταίο χρόνο να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.
Περίπου έξι στους δέκα γιατρούς και ασθενείς θεωρούν ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν γίνει χειρότερες τον τελευταίο χρόνο ενώ μόλις τρεις στους δέκα αξιολογούν ότι είναι ίδιες ή καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν. Μόλις ένας στους τέσσερις δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον ενώ ένας στους δύο ζητά από τη νέα πολιτική ηγεσία να κάνει παρεμβάσεις για να βελτιώσει το σύστημα.
Σχετικά με την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες κρατάνε στάση αναμονής, για να δουν τα αποτελέσματα των αλλαγών. Οι ασθενείς προτάσσουν ως σημαντικότερο πρόβλημά τους ότι δεν βρήκαν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό, ενώ ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τα χρήματα για τη φαρμακευτική τους αγωγή. Συγκεκριμένα το 18% δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακά του, το 11% δεν μπορεί να βρει εύκολα την αγωγή του, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών δήλωσε ότι αναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία του ή να παραλείψει δόση γιατί δεν είχε χρήματα για να καταβάλει τη συμμετοχή.
Επίσης από την έρευνα προκύπτει ότι το 80% των γιατρών της Αθήνας που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρεί ότι με το νέο καθεστώς συνεργασίας που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτονται οικονομικά.
Από την πλευρά τους, οι Σύλλογοι Ασθενών ισχυρίζονται ότι μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους, σε φάρμακα και φυσικοθεραπείες, δεν έχουν ασφάλεια και δεν έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες. Ανέφεραν δε ότι οι ασθενείς παίρνουν γενόσημα, με προτροπή των φαρμακοποιών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν λανθασμένη εικόνα για τη θεραπεία.