Έντεκα πνιγμοί σημειώθηκαν στις ελληνικές θάλασσες τις τελευταίες 48 ώρες. Σύμφωνα με τις αρμόδιες λιμενικές Αρχές, τα θύματα ήταν κυρίως ηλικιωμένοι, ενώ τα τραγικά περιστατικά σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τη Χαλκιδική και τη Ζάκυνθο μέχρι τις παραλίες της Βούλας, της Γλυφάδας και της Κορίνθου.
Την ίδια ώρα, μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταδεικνύει ότι οι πνιγμοί στην Ελλάδα παρουσιάζουν τα τελευταία τρία χρόνια ραγδαία αύξηση, φτάνοντας το 2013 τους 700, αριθμό υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της προηγούμενης 10ετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τους θερινούς μήνες ο πνιγμός αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά, με περίπου 35 θανάτους ετησίως.
"Η χώρα μας έχει αρνητικό ρεκόρ στη θνησιμότητα από πνιγμό. Κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη δεύτερη θέση στον κόσμο!", δηλώνει στην εφημερίδα "Έθνος" ο επίκουρος καθηγητής κολύμβησης Σεραφείμ Αλεξίου, υπεύθυνος Υγρού Στίβου στη Σχολή ΕΦΑΑ του ΑΠΘ.
Το 70% των πνιγμών συμβαίνει στη θάλασσα, το 25% σε πισίνες και το υπόλοιπο 5% σε λίμνες, ποτάμια και αλλού. Ποσοστό 67% περίπου των πνιγμών καταγράφεται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Οι περισσότεροι πνιγμοί σημειώνονται μεσημεριανές ώρες (42%), μετά τις πρωινές ώρες (34%) και τέλος τις απογευματινές ώρες (21%). Από το σύνολο των θυμάτων πνιγμού το 77% είναι άνδρες και το 23% γυναίκες.
Ανησυχητική είναι και η αυξητική τάση σε πνιγμούς νηπίων και παιδιών από 2 ή 3 ετών έως και 14-16 ετών, φτάνοντας στο 15% του συνόλου θανάτων από αυτή την αιτία. Το 10% των πνιγμών είναι παιδιά έως 9 ετών.