Έβαλαν τέλος στην επίσχεση οι ιδιωτικές κλινικές

Την προσωρινή αναστολή της επίσχεσης προς τον ΕΟΠΥΥ, έπειτα από 6 ημέρες, αποφάσισε σήμερα η Γενική Συνέλευση των Ιδιωτικών Κλινικών, μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ.
 
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Υγείας, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), ενημέρωσαν τον κ. Βορίδη για το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές κλινικές και συζήτησαν μαζί του τις προοπτικές εξεύρεσης διεξόδου. Ο ΣΕΚ αναμένει πλέον από τον νέο Υπουργό Υγείας ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς σκοπεύει να διευθετήσει τα φλέγοντα θέματα του κλάδου.
           
Συγκεκριμένα, ο ΣΕΚ έθεσε στον Υπουργό το μείζον ζήτημα της καθυστέρησης των πληρωμών από πλευράς ΕΟΠΥΥ, για τις παλαιές και  νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και επεσήμανε ταεξοντωτικά αποτελέσματα που θα επιφέρει η εφαρμογή του claw back και του rebate στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.   
           
Αξιοσημείωτη είναι η επίσημη παραδοχή του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την ανικανότητα ορισμένων ταμείων να εκκαθαρίσουν τιμολόγια που αφορούν τις οφειλές του κράτους από το 2007-2011. Είναι τουλάχιστον περίεργο, μετά από τόσο καιρό και τόσες πιέσεις για εκσυγχρονισμό των κρατικών δομών, να μην μπορούν να εκκαθαριστούν τιμολόγια… 5 ετών.
           
Ο κ. Σαμαράς, το 2013, απευθυνόμενος στους διοικητές των ταμείων είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα είναι σαν την έρημο που περιμένει μια στάλα βροχής. Και τα ληξιπρόθεσμα είναι αυτή η στάλα. Μην τα καθυστερείτε». Ακόμη περιμένουμε αυτή τη στάλα να πέσει, και να δώσει πνοή στον ιδιωτικό τομέα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, έναν τομέα που παρέχει άμεσα και έμμεσα περισσότερες από 55.000 θέσεις εργασίας.
           
Υπενθυμίζεται ότι οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, που ξεπερνούν τα 530 εκατ. ευρώ, ήταν και είναι προγραμματισμένες να εξοφληθούν από ειδικό λογαριασμό. Ο λογαριασμός, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, προοριζόταν, βάσει συμφωνίας με την Τρόικα, για την εξόφληση μέρους των οφειλών προς τους ιδιωτικούς παρόχους Υγείας. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν διατέθηκαν ποτέ στις επιχειρήσεις, στις οποίες συνεχίζουν να οφείλονται.