Επτά στους δέκα Έλληνες έχουν χαρίσει αντικείμενα στο οικογενειακό τους περιβάλλον ή για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ωστόσο, δείχνουν να μην είναι εξοικειωμένοι με την κουλτούρα της ανταλλαγής των αγαθών, καθώς τον τελευταίο χρόνο μόλις το 12% έχει ανταλλάξει κάποιο αγαθό και μόλις το 14% έχει αγοράσει μεταχειρισμένα είδη.
Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Public Issue, σχετικά με τις συνήθειες των Ελλήνων ως προς την επαναχρησιμοποίηση, την αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων και τη δωρεά ή ανταλλαγή αγαθών, για λογαριασμό του προγράμματος "Καλύτερη ζωή" της WWF Ελλάς. Η έρευνα διεξήχθη από τις 11 έως τις 19 Ιουνίου, σε δείγμα 1.009 ατόμων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και τη Λάρισα.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 85% των πολιτών δεν έχει αγοράσει μεταχειρισμένα προϊόντα τον τελευταίο χρόνο, ενώ μόλις το 12% έχει ανταλλάξει αγαθά, με ένα ακόμα 63% να δηλώνει διατεθειμένο να κάνει ένα βήμα προς την κουλτούρα της ανταλλαγής.
Αντίθετα, το 68% των ερωτώμενων έχει χαρίσει κάτι, ως επί το πλείστον είδη ένδυσης.
Φαίνεται πως τα αντικείμενα των ανταλλαγών είναι κυρίως ρούχα, βιβλία και ηλεκτρονικά είδη, ενώ οι αγορές μεταχειρισμένων αντικειμένων αφορούν περισσότερο σε αυτοκίνητα, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα.
Σε ερώτηση για τα αίτια έλλειψης της κουλτούρας ανταλλαγών, το 18% των Ελλήνων απαντά πως δεν το έχουν ανάγκη, ένα 14% υποστηρίζει πως δεν εντάσσεται στη φιλοσοφία τους και το 10% θεωρεί πως δεν έχει περισσευούμενα αντικείμενα. Εξάλλου, η ανταλλαγή ή η δωρεά πραγμάτων φαίνεται πως κινείται ακόμη σε στενό οικογενειακό ή φιλικό κύκλο, ενώ τρεις στους δέκα από όσους έχουν δωρίσει ή ανταλλάξει κάτι τον τελευταίο χρόνο, το έχουν πράξει με κάποιο ίδρυμα, οργανισμό ή ενορία της περιοχής τους.
Το πρόγραμμα "Καλύτερη Ζωή", το οποίο υλοποιείται με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανοίγει το φάκελο "Δες το αλλιώς", με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα επαναχρησιμοποίησης, δωρεάς και ανταλλαγής ειδών καθημερινής χρήσης.
Στους επόμενους μήνες, θα υλοποιηθούν δράσεις σχετικές με την επαναχρησιμοποίηση και την ανταλλαγή, όπως αφιερώματα στα ανταλλακτικά παζάρια, έκδοση οδηγιών για κατασκευές από υλικά που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια, διαγωνισμοί και φεστιβάλ ανταλλαγής και επαναχρησιμοποίησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.