Συνεχίζουν την απεργία πείνας περισσότεροι από 4.500 φυλακισμένοι

Περισσότεροι από 4.500 κρατούμενοι στις φυλακές ολόκληρης της χώρας συνεχίζουν την απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που προβλέπει τη δημιουργία σωφρονιστικών καταστημάτων. Τα σωφρονιστικά καταστήματα τύπου Γ είναι φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπου θα εγκλείονται καταδικασμένοι αλλά και υπόδικοι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία και λοιπά σχετιζόμενα με εγκληματική οργάνωση, καθώς και πολιτικοί κρατούμενοι. Οι κρατούμενοι αυτοί θα εκτίουν πραγματική ποινή τουλάχιστον 10 ετών, χωρίς τη δυνατότητα μείωσης αυτής λόγω καλής συμπεριφοράς. Στις φυλακές τύπου Γ θα κρατούνται όσοι κρατούμενοι κρίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια της χώρας.

Μια άλλη παράμετρος που εισάγεται με το νομοσχέδιο είναι η πρόβλεψη "ευνοϊκών ρυθμίσεων"  - αποφυλάκιση, μείωση ποινής κτλ. - για όσους κρατούμενους συνεργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τις Αρχές για την εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης ή τη σύλληψη φυγόποινων ή φυγόδικων για τρομοκρατία, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα ίσχυε για τους συνεργούς των τρομοκρατών κι όχι τους συγκρατούμενούς τους.

Παράλληλα, δημιουργείται ειδική υπηρεσία στην ΕΛ.ΑΣ. η οποία θα είναι υπεύθυνη για την περιμετρική περιφρούρηση των φυλακών και θα ελέγχει ό,τι μπαίνει μέσα, ενώ ελαστικοποιείται και η χρήση του πυροβόλου όπλου.
Στη σχετική συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή επικράτησε ένταση καθώς απορρίφθηκε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα μετέβαινε στις φυλακές για να εξετάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σωφρονιστικά ιδρύματα. Το απόγευμα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση για το θέμα των φυλακών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.