Νέα ”μαύρη τρύπα” στα δημοσιονομικά της χώρας αποτελεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ τις αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιστροφή στους συνταξιούχους ποσού που θα ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Όπως έλεγαν νομικοί κύκλοι, πρόκειται για μια απόφαση η οποία αποτελεί “πυξίδα” για τις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων όλων των ειδικών μισθολογίων και ακολουθεί την κρίση του Μισθοδικείου που το 2013 αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματικές οι μειώσεις των αποδοχών των δικαστών.
Σχεδόν ομόφωνα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών αποφάσισε ότι οι περικοπές του επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη. Παράλληλα, αναφέρθηκε από τους Συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι ναι μεν το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση των συντάξεων δικαστικών (όπως και των αποδοχών τους), όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που επιφέρει η μείωση αυτή, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος.
Επίσης, προσκρούει ευθέως στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, που προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές και οι συντάξεις.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ισχυρή μειοψηφία, έκανε στροφή 180 μοιρών στη νομολογία της και αποφάσισε ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο με παλαιότερες αποφάσεις του είχε κρίνει ότι η παραγραφή είναι πενταετής. Όμως, το υπουργείο Οικονομικών είχε ασκήσει αναίρεση, επικαλούμενο απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι η παραγραφή είναι διετής. Έτσι, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε δεκτή την αναίρεση του υπουργείου Οικονομικών και παράλληλα προέβη στη μεταστροφή της νομολογίας στο θέμα του χρόνου παραγραφής.