Πέθανε ο διακεκριμμένος ζωγράφος Κώστας Λούστας

"Εφυγε" την Πέμπτη στα 81 του χρόνια ο ζωγράφος και ιδιότυπος καλλιτέχνης, Κώστας Λούστας, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933, μεγάλωσε στη Φλώρινα, πέρασε πρώτος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου σπούδασε με δάσκαλο και μέντορα τον Γιάννη Μόραλη.

Από το 1963 και επί σειρά ετών έζησε και εργάστηκε στη Ν. Υόρκη, παρουσιάζοντας παράλληλα τη δουλειά του σε διεθνούς φήμης γκαλερί και ιδρύματα του εξωτερικού.

Η τελευταία του έκθεση, εκτός ελληνικών συνόρων, ήταν το 1999 στη γκαλερί "Paul Hawkins" του Λονδίνου ενώ στην Ελλάδα η τελευταία αναδρομική του έκθεση έγινε προ διετίας σχεδόν στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Το 1991, ο Δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε την τριαντάχρονη καλλιτεχνική του παρουσία με μια ατομική έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο ενώ το 1993 τον βράβευσε για την προσφορά του στα εικαστικά δρώμενα, κατά την παρουσίαση της σειράς 80+1 Πορτραίτα Προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τη ζωγραφική, ο Λούστας ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, έγραψε ποιήματα, κυκλοφόρησε τους... ”λογοτεχνικούς του πίνακες” (όπως χαρακτηρίστηκαν τα πεζά λογοτεχνικά του κείμενα που κυκλοφόρησαν στα 2005 από τον “Ιανό” υπό τον τίτλο «Εκατό και πλέον δαχτυλίδια για πρίγκιπες».  

"Αλίμονο σ' αυτούς που ζουν και πεθαίνουν χωρίς να αφήσουν τίποτα πίσω τους...” σχολίαζε ένα απόγευμα του Απριλίου του 1992 ο καλλιτέχνης – όταν του ανακοίνωσαν το θάνατο του γνωστού του Βρετανού ζωγράφου της “κραυγής” - του Φράνσις Μπέικον.

Κι ο Κώστας Λούστας άφησε πίσω του έργο. Τεράστιο. Περισσότερους από 17.000 πίνακες ζωγραφικής “μοιρασμένους” σε γκαλερί, προσωπικές συλλογές, μουσεία και πινακοθήκες σ' όλο τον κόσμο.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο (Σάββατο) το πρωί στις 10 από τον Ιερό ναό Αγ. Γεωργίου στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. 

Πίνακας: «Pond στο Central Park, Νέα Υόρκη 1964, λάδι σε μουσαμά, 32x48cm, ιδιωτική συλλογή, ΗΠΑ