Υπονόμευση της μάχης κατά της διαφθοράς αλλά και της προσπάθειας των ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων εκτιμούν τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι είναι η σχεδιαζόμενη κατάργηση του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος που προέβλεπε ακόμη και ισόβια για εκείνους που έβαζαν χέρι στα δημόσια ταμεία.
Με μια ασυνήθιστα σκληρή ανακοίνωση, ξεκαθαρίζουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση του ειδικού νόμου 1608/1950 "Περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων για τους καταχραστάς του Δημοσίου", όπως προκύπτει από το άρθρο 324 του αναρτηθέντος στο διαδίκτυο σχέδιο νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα . Πρόκειται για μια διάταξη που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της δικαιοσύνης με τους περισσότερους δικαστές να αντιτίθενται στην κατάργησή της και τους δικηγόρους να απαντούν ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή νομικού πλαισίου αφού είναι αναχρονιστικό (του 1950).
Όπως είναι γνωστό, στο νόμο 1608/1950 προβλέπεται ότι για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμου, της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, ψευδούς βεβαίωσης και νόθευσης εγγράφου, υπεξαίρεσης, υπεξαίρεσης περί την υπηρεσία, απάτης και κλοπής, εφόσον στρέφονται κατά του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ ή των νομικών προσώπων του άρθρου 263Α του Ποινικού Κώδικα και το όφελος που επεδίωξε ή πέτυχε ο δράστης ή η ζημία που προξένησε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, επιβάλλεται η ποινή της κάθειρξης και εφόσον συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις επιβάλλεται η ποινή της ισοβίου καθείρξεως.
"Είναι πρόδηλο ότι με το ν. 1608/1950 επιδιώκεται και μάλιστα με τρόπο ιδιαιτέρα εμφατικό η οξεία ποινική καταστολή των προσβολών της περιουσίας του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου", αναφέρουν οι σύμβουλοι του κράτους και προσθέτουν: "Παρά ταύτα, στο σχέδιο του νέου Π.Κ καθίσταται εμφανής η προσπάθεια «μείωσης των ποινών» που συνδέονται με την προστασία της δημόσιας περιουσίας".
Όπως αναφέρουν οι Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους:
Α) τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, μέλος της Κυβέρνησης, Περιφερειάρχη, Δήμαρχο (129 παρ 1), Δικαστικό λειτουργό (141 παρ2 ),Υπάλληλο (άρθρο 165), της πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμων, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης από κακουργήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ούτε το ύψος της ζημίας που προκλήθηκα στο δημόσιο, ούτε το ποσό της δωροδοκίας, ούτε η κατ’ επάγγελμα τέλεση του αδικήματος. Στην περίπτωση δε που ήθελε κριθεί ότι συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι ο δράστης θα τιμωρηθεί όχι με την ποινή της ισοβίου καθείρξεως που ορίζει σήμερα ο ν. 1608/1950, αλλά με ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη!
Β) Η "μείωση των ποινών" είναι εμφανής και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, αφού η ποινή της ισοβίου καθείρξεως όταν συντρέχουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις, αντικαθίσταται με κάθειρξη έως 10 ετών, ενώ για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της υπεξαίρεσης , της απιστίας, της διακεκριμένης κλοπής, η ποινή της ισοβίου καθείρξεως, όταν συντρέχουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις, αντικαθίσταται με κάθειρξη έως 15 ετών.
Περαιτέρω, αβίαστα προκύπτει ότι οι συνέπειες της κατάργησης του ν. 1608/1950 θα είναι καταλυτικές και για τις ήδη εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις (μεταξύ αυτών και οι αφορώσες τα εξοπλιστικά προγράμματα), δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό καθίσταται ορατός ο κίνδυνος απαλλαγής λόγω παραγραφής, ενός μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων και καταδικασθέντων δημοσίων λειτουργών για αδικήματα όπως τα ανώτερο.
Επισημαίνεται, ότι από την εντατική προσπάθεια των ανακριτικών και δικαστικών αρχών έχει καταστεί δυνατή η επιστροφή από κατηγορούμενους για αδικήματα του ν. 1608/1950 ποσών συνολικού ύψους περίπου 40.000.000 ευρώ, τα οποία και κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου, επιτυχία που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυστηρότητα των ποινών που προβλέπονται στον υπό κατάργηση νόμο.
Σαν κατακλείδα παρατίθεται η πρόσφατη αποστροφή του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Προέδρου της Αρχής κατά της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη κατά την κατάθεση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία, "κανείς δεν μπορεί να κλέβει και να κοιμάται ήσυχος".
Πάντως, αρμόδια πηγή έλεγε πως το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία από την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και δεν έχει παραδοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ούτε έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα, η ίδια πηγή εξέφραζε την απορία της πώς συνάγονται τέτοια συμπεράσματα.
Τι απαντά το υπουργείο Δικαιοσύνης
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα για το οποίο κάνει λόγο η Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν έχει παραδοθεί ακόμα στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Κατά συνέπεια δεν έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, όπως αναφέρει η εν λόγω Ένωση.