Στο ΣτΕ οι εργαζόμενοι στην Εθνική Στατιστική Αρχή

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι εργαζόμενοι στην Εθνική Στατιστική Αρχή καταγγέλλοντας ως αντισυνταγματική και παράνομη την απόφαση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, να  υπογράψουν «Δήλωση Τήρησης Στατιστικού Απορρήτου».

Οι υπάλληλοι θεωρούν ζητούν να ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση η οποία δεσμεύει όλους τους εργαζομένους στην ΕΛΣΤΑΤ, καθώς προβλέπει ότι  αν παραβιάσουν τους όρους της κινδυνεύουν με πρόστιμα από 10.000 έως 200.000 ευρώ και  απόλυση.

Οι υπάλληλοι, που βρίσκονται σε «πόλεμο» με τον πρόεδρο, ισχυρίζονται ότι δεν τους επιτρέπει να καταθέσουν κανένα στατιστικό ή άλλο στοιχείο που αφορά την υπηρεσία τους, ακόμη και ενώπιον των δικαστηρίων, των ανακριτικών, αστυνομικών και άλλων αρχών. Δηλαδή επιβάλει τη σιωπή για όλες τις υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια, αφήνοντας αιχμές ουσιαστικά για τη γνωστή υπόθεση της «αλλοίωσης» του ελλείμματος του 2009.

Η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χάιδω Ευαγγελίου.

Οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο  γιατί από την μια πλευρά  κινδυνεύουν με απόλυση και  επιβολή τεράστιων χρηματικών προστίμων,  εάν παραβούν τους όρους της «Δήλωση Τήρησης Στατιστικού Απορρήτου» και από την άλλη απειλούνται με φυλάκιση, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, αν αρνηθούν να καταθέσουν ή αποκρύψουν την αλήθεια και όσα ξέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης και των ανακριτικών αρχών. Ο κίνδυνος αυτός είναι ορατό, αφού μέλη της διοίκησης του  Συλλόγου έχουν ήδη καταθέσει και αναμένεται να κληθούν.

Δεν παραλείπεται να αναφερθεί ότι  η τήρηση του απορρήτου και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων  προβλέπεται ήδη από την ισχύουσα νομοθεσία και διερωτώνται που αποσκοπεί η επαχθείς αυτή υποχρέωση υπογραφής της επίμαχης δήλωσης.