Νέα μέθοδος τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Μόνο μέσα στους πέντε πρώτους μήνες του 2014, οι Τούρκοι πραγματοποίησαν 1.017 παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ).

Αυτό ισοδυναμεί με μια κατακόρυφη αύξηση της παραβατικής τους δραστηριότητας, σε σχέση με το 2013, όπου είχαν πραγματοποιηθεί μόνο 636 παραβιάσεις.

Όπως εξηγεί δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής", δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι Τούρκοι κλιμακώνουν την αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: Τις 636 παραβιάσεις του 2013 πραγματοποίησαν 1.084 αεροσκάφη, ενώ για τις 1.107 του 2014 ευθύνονται μόλις 576 αεροσκάφη.

Στο ΓΕΕΘΑ εκτιμούν ότι οι έξοδοι των τουρκικών μαχητικών τύπου F-16 έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Η διαφορά βρίσκεται στο αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235, που ξεκίνησε να παραλαμβάνει η Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος κατασκευάζεται από την ισπανική CASA, μια θυγατρική της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας EADS και πρόκειται για ένα δικινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μεταγωγικό, για έρευνα και διάσωση, για αεροναυτική συνεργασία, αλλά και για ηλεκτρονικό πόλεμο.

Μέχρι σήμερα, οι παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου γίνονταν με μια συγκεκριμένη τακτική.

Με την αγορά ενός και τη παραγγελία άλλων 32 CN-235 από πλευράς Τουρκίας, αυτό άλλαξε. Τα αεροσκάφη απογειώνονται από τη ναυτική βάση του Τόπελ, στα βόρεια τουρκικά παράλια, κατευθύνονται όμως νότια και κάνουν μια μεγάλη "βόλτα" κατά μήκος του Αιγαίου για να προσγειωθούν στην αεροπορική βάση Νταλαμάν, απέναντι από τη Ρόδο.

Αυτό γίνεται, φυσικά, χωρίς να υποβάλλουν σχέδιο πτήσης, κάτι που συνιστά παράβαση των Κανόνων του FIR Αθηνών.