8.602 εντάλματα από τις ελληνικές αρχές για πρόσβαση στο περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών ή και σε μετα-δεδομένα όπως αριθμούς τηλεφώνων, διευθύνσεων, εντοπισμό τοποθεσίας κ.ά. έχει δεχθεί η Vodafone, όπως αποκαλύπτει η εταίρεία σε μία έκθεση 40.000 σελίδων αναφορικά με την πολιτική της στο θέμα των παρακολουθήσεων, στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία για τον αριθμό των αιτημάτων που έχει δεχθεί από κυβερνήσεις διαφόρων χωρών για παραχώρηση στοιχείων.
Η εν λόγω έκθεση είναι η πιο συνολική μέχρι σήμερα επισκόπηση του πώς οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις συνομιλίες και τις κινήσεις των πολιτών τους, σημειώνει η βρετανική Guardian.
Η Vodafone αναφέρει στην έκθεση αυτή πως δεν μπορεί να δώσει μια πλήρη εικόνα όλων των αιτημάτων που δέχεται, επειδή σε ορισμένες χώρες είναι παράνομο να αποκαλύψει αυτή την πληροφορία. "Σ' ένα μικρό αριθμό χωρών, ο νόμος υπαγορεύει ότι συγκεκριμένες υπηρεσίες και αρχές μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ενός παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε μορφή επιχειρησιακού ελέγχου εκ μέρους του παρόχου επί της νομιμότητας των υποκλοπών", αναφέρει η εταιρεία.
Η Vodafone δεν κατονόμασε τις χώρες όπου αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά καλεί τις κυβερνήσεις να τροποποιήσουν τη νομοθεσία ώστε οι υποκλοπές να μπορούν να γίνονται μόνο με νόμιμη αιτιολογία.
Από τα στοιχεία της Vodafone προκύπτει ότι η Μάλτα είναι μία από τις χώρες με τις περισσότερες παρακολουθήσεις στην Ευρώπη, καθώς με πληθυσμό μόλις 420.000 ανθρώπων, μόνο το 2013 η Vodafone δέχθηκε 3.773 αιτήματα για μετα-δεδομένα.
Στην Ιταλία, λόγω και της ύπαρξης της Μαφίας, η Vodafone δέχθηκε 606.000 αιτήματα για μετα-δεδομένα, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην οποία έχει δίκτυο, ενώ η ισπανική κυβέρνηση επέτρεψε στη Vodafone να αποκαλύψει ότι έχει λάβει πάνω από 24.000 αιτήματα για παρακολούθηση περιεχομένου τηλεφωνικών κλήσεων.
Σημειώνεται ότι η Vodafone είναι η πρώτη εταιρεία που προχωρά σε αντίστοιχη έκθεση σε παγκόσμιο επίπεδο, στον απόηχο του σκανδάλου με τις παρακολουθήσεις της NSA που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ενώ νωρίτερα στοιχεία για παρακολουθήσεις είχαν δώσει στη δημοσιότητα η Deutsche Telekom (Γερμανία), οι Verizon και AT&T (Ηνωμένες Πολιτείες), καθώς και η Telstra (Αυστραλία), αλλά μόνο σε εγχώριο επίπεδο.