Με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, 22 εισαγγελείς πρωτοδικών που έχουν προαχθεί σε αντεισαγγελείς εφετών, καλούνται να... δώσουν πνοή στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, αναλαμβάνοντας λιμνάζουσες υποθέσεις και υποθέσεις που έχουν χρονίσει στα γραφεία της Εισαγγελίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για εκατοντάδες, αν όχι και χιλιάδες, κακουργηματικές πράξεις, οι οποίες παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα.
Πρόκειται για τη σημερινή προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Παναγιώτα Φάκου, δικαστικό με γνώση και πείρα, η θητεία της οποίας λήγει επισήμως στις 16 Σεπτεμβρίου 2014.
Πολλοί από τους σημερινούς αντεισαγγελείς Εφετών είναι ευρύτερα γνωστοί, καθώς στο παρελθόν έχουν αναμειχθεί σε υποθέσεις ενδιαφέροντος: ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της κυρίας Ευγενίας Κυβέλου, λόγω της εμπλοκής της στην έρευνα για τις μίζες που δόθηκαν για τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αλλά και αυτή της κυρίας Καλλιόπης Νταγιάντα, που από τη θέση της Εσωτερικής Ποινικής Δίωξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ασχολήθηκε με την πολύκροτη υπόθεση του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκου και την καταγραφή της επίμαχης προσωπικής συνομιλίας του με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.
Τα υπόλοιπα πρόσωπα είναι: Γεώργιος Βούλγαρης, Ελισάβετ Βίδρα, Αγορίτσα Καράτζιου, Αικατερίνη Αντωνίου, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, Βασιλική Κρίνα, Αθηνά Θεοδωροπούλου, Παναγιώτα Συμιγιάννη, Μαρία Γαζή, Διονυσία Παπαδοπούλου, Πασχάλης Παπαοικονόμου, Σοφία Πετράκη, Μαρία Σουκαρά, Παναγιώτα Ζαφειριάδου, Σταυρούλα Κουτουλάκου, Λάμπρος Πατσαβέλας, Γεωργία Δούρου, Μερόπη Σάμπαλη, Δημήτρης Πιέρρος.
Η κίνηση αυτή του Αρείου Πάγου έχει στόχο να αποσυμφορήσει κυρίως τα Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων και να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα της αναβολής υποθέσεων και στις ατέρμονες καθυστερήσεις που φθάνουν στο σημείο αρνησιδικίας.
Το εν λόγω φαινόμενο, που παρατηρείται συνολικά στα δικαστήρια της χώρας, έχει ως αποτέλεσμα την κατάταξη της Ελλάδας στην τέταρτη θέση - στον κατάλογο των 47 χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης - σε καταδίκες για παραβίαση του εύλογου χρόνου διάρκειας της δίκης.
Η υπάρχουσα κατάσταση έχει δυσμενείς οικονομικές συνέπειες, καθώς το ελληνικό Δημόσιο καλείται να πληρώσει πρόστιμα που στο διάστημα της τελευταίας 15ετίας υπερβαίνουν τα 8.000.000ευρώ.
Όσοι γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση τονίζουν ότι η έλλειψη (ικανών) προσώπων αποτελεί τροχοπέδη στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.
Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, εκείνα δηλαδή του 2012, αθροίζουν τις υποθέσεις-αποφάσεις που απασχόλησαν το Εφετείο Αθηνών, μεταξύ άλλων σε επίπεδο Τριμελών Εφετείων Κακουργημάτων, και Πενταμελών Εφετείων, περίπου στις 4.900.
Σύμφωνα με τους επί μέρους αριθμούς που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ίδια η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κυρία Βασιλική Θάνου, κάθε δικαστής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναλαμβάνει περισσότερες από 40 υποθέσεις τον χρόνο, ενώ στο Πενταμελές Εφετείο περισσότερες από 25, όταν σε άλλες χώρες ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά τις 7-8 υποθέσεις!