Πώς θα βγάλετε άδεια για να γίνετε επαγγελματίας ψαράς

Σύμφωνα με το Νόμο 4256/14-4-2014: καταργείται η ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας, καθώς και η υποχρέωση εφοδιασμού του σκάφους ή των επιβαινόντων σε αυτό με την αντίστοιχη ερασιτεχνική άδεια για τη διενέργεια θαλάσσιας ερασιτεχνικής αλιείας. Σχετικά, όμως με την άδεια επαγγελματικής αλιείας ισχύουν τα κάτωθι:

Η ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας εκδίδεται από τη αρμόδια Λιμενική Αρχή  με την προσκόμιση συγκεκριμένων δικαιολογητικών που υποβάλλονται με αίτηση.

Ειδικότερα:

Σύμφωνα με την παρ. 1 του αρ. 1 της 1070576/2627/ΔΜ ΠΟΛ 1102 14-7-2005 (ΦΕΚ 1062 Β’/27-7-05), κάθε Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο ή Ένωση Προσώπων όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 3 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000), όπως ισχύει υποχρεούται να υποβάλλει στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. δήλωση έναρξης εργασιών πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής στα πλαίσια της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Όταν φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν είναι ιδιοκτήτης επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, υποβάλλει αίτηση για την έκδοση ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας, αυτό που θα ερευνά η Λιμενική Αρχή, προκειμένου να ζητήσει ή όχι βεβαίωση έναρξης εργασιών από τη Δ.Ο.Υ., είναι ο τρόπος άσκησης της δραστηριότητας και η σχέση εργασίας με τον εργοδότη του (δηλαδή ο αιτών εργάζεται με τρόπο ανεξάρτητο ή  σύμφωνα με σύμβαση εργασίας που δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης από τον εργοδότη του).

Όσον αφορά τους εκμεταλλευτές επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών υποχρεούνται, ως υποκείμενοι στο φόρο (ΦΠΑ), να υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ  ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ;

1. Αίτηση για την ατομική άδεια αλιείας 

2. Έντυπο επαγγελματικής ατομικής άδειας αλιείας από τη Λιμενική Αρχή 

3. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου. (Ζητείται από την Λιμενική Αρχή)

4. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86, στην οποία θα αναφέρεται:

 «Δεν εξασκώ επάγγελμα το οποίο να αντίκειται στις διατάξεις του Ν. 1361/83 και στις κατά καιρό εκδοθέντες εγκυκλίους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το επάγγελμα που κατά περιόδους ασχολούμαι είναι_______________.» Το μηνιαίο εισόδημά μου από αυτό είναι_________________. Υποβάλλω δικαιολογητικά για έκδοση ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας για πρώτη φορά. Δεν έχω στην κατοχή μου ερασιτεχνική ατομική άδεια αλιείας και δεν είμαι ιδιοκτήτης σκάφους το οποίο έχει ερασιτεχνική άδεια αλιευτικού σκάφους»

5. Δύο φωτογραφίες.

6. Τριπλότυπο ΜΤΝ τριών (03) EURO.

7. Τετραπλότυπο ΕΚΟΕΜΝ επτά ευρώ (07,00 ) EURO.

8. Γραπτή συναίνεση Α/Κ – Αγροτικού Συλλόγου.

9. Βεβαίωση αποδοχών από το ταμείο τους (για συνταξιούχους).

10. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης ή άλλο αποδεικτικό που να βεβαιώνει ότι ο ενδιαφερόμενος  είναι άνεργος (για άνεργους)

11. Κάρτα ανεργίας (για άνεργους).

12. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ενδιαφερομένου.

13. Αριθμός Φορολογικού Μητρώου ενδιαφερομένου.

14. Αυτοπρόσωπη παρουσία ή άλλου ατόμου με εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής της.

Η χρονική διάρκεια ισχύος της άδειας αυτής είναι διετής. και λήγει την 31 Δεκεμβρίου του δευτέρου έτους της ισχύος της.

Η επαγγελματική ατομική άδεια αλιείας εκδίδεται μόνο σε Έλληνες πολίτες και πολίτες  της ΕΕ.

Επίσης, αυτός που αιτεί την έκδοση ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας δεν θα πρέπει να είναι κάτοχος ατομικής ερασιτεχνικής άδειας αλιείας και ερασιτεχνικού σκάφους το οποίο είναι εφοδιασμένο με ερασιτεχνική άδεια αλιευτικού σκάφους.

Ο χρόνος οριστικής απάντησης ή διεκπεραίωσης της υπόθεση είναι συνήθως αυθημερόν, εφόσον βέβαια  όλα τα δικαιολογητικά είναι τα σωστά. 

Χρύσα Τσιώτση

Δικηγόρος 

[email protected]