Τη στήριξη του θεσμού της διαμεσολάβησης ζήτησε από την Πολιτεία το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης, στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε για το θέμα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρατηρήθηκε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς την εκπαίδευση των διαμεσολαβητών στην Ελλάδα, ωστόσο επισημάνθηκε η αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και η άμεση αξιοποίηση των νέων διαμεσολαβητών.
Μέχρι στιγμής έχουν συστηθεί τέσσερα κέντρα εκπαίδευσης σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, ενώ έχουν ήδη πιστοποιηθεί περί τους 400 διαμεσολαβητές. Επιπλέον, 400 διαμεσολαβητές αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένης της πρόσφατης νομοθεσίας που δίνει το δικαίωμα και σε άλλους επιστήμονες πλην των δικηγόρων να λάβουν σχετική πιστοποίηση.
Ήδη με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά και του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προωθούνται διατάξεις που θα ενθαρρύνουν τη χρήση της διαμεσολάβησης. Παράλληλα, σε δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, όπως για παράδειγμα στο Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, σχεδιάζεται η εκπαίδευση και επιμόρφωση των δικηγόρων, για το σωστό τρόπο εκπροσώπησης των πελατών τους στα πλαίσια της διαμεσολάβησης.
Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων, καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος ο οποίος τάχθηκε υπέρ του θεσμού της διαμεσολάβησης, εξαίροντας την χρησιμότητά του, μεταξύ άλλων, και στην αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης.