Σφραγίζονται μετά τις 30 Ιουνίου οι επικίνδυνοι παιδότοποι

Κατηγορηματικός ότι μετά τις 30 Ιουνίου θα κλείνουν και θα σφραγίζονται όσοι παιδικοί ή βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδότοποι αλλά και ψυχαγωγικοί χώροι για παιδιά, δε θα φέρουν το ειδικό σήμα που θα πιστοποιεί ότι τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης,  ενημερώνοντας τους βουλευτές σχετικά με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών για να μην επαναληφθούν στο μέλλον τραγικά περιστατικά όπως αυτό που προκάλεσε το θάνατο του 13χρονου στο λούνα παρκ του Ελληνικού.

Ο υπουργός τόνισε ότι αν και η εντολή είναι όλοι οι δήμοι να έχουν ολοκληρώσει τους σχετικούς ελέγχους μέχρι τις 30 Ιουνίου, ελάχιστοι είναι αυτοί που ανταποκρίθηκαν για να εφοδιαστούν με το ειδικό σήμα. “Ή θα προσαρμοστούν ή θα σφραγιστούν. Το σήμα είναι απαραίτητο για να ξέρει ο κάθε γονιός ότι ο χώρος που πάει το παιδί του είναι πιστοποιημένος. Και πιστεύω ότι οι νέες δημοτικές αρχές που θα εκλεγούν θα έχουν την ευαισθησία να τον κλείσουν αν δεν τηρεί τις προδιαγραφές”, διεμήνυσε.

Από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλθηκε πολιτική σκοπιμότητα στον προγραμματισμό της συζήτησης λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ειδικότερα, έκαναν λόγο για στοχευμένη πολιτική δίωξη κατά του δημάρχου Ελληνικού, Χρήστου Κορτζίδη, ο οποίος δίνει μάχη, όπως είπαν, κατά των μεγάλων συμφερόντων και της διαπλοκής.

Ο κ. Μιχελάκης αντέτεινε ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το θέμα του κ. Κορτζίδη, προσθέτοντας ότι από κανένα συνάδελφο του από τη ΝΔ δεν έγινε αναφορά για τον υποψήφιο δήμαρχο, ενώ απέρριψε και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στους ελέγχους καθώς διανύουν προεκλογική περίοδο, αλλά και δεν έχουν τα απαραίτητα κονδύλια, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Προεκλογική περίοδο έχουν οι υποψήφιοι, όχι οι υπάλληλοι των δήμων. Υπάρχουν οι υπάλληλοι των δήμων και μπορούν να ελέγξουν τις παιδικές χαρές αν είναι ασφαλείς ή όχι. Και αυτό είναι εύκολο να γίνει και δεν έχει να κάνει με κονδύλια. Αν κάποιος χώρος δεν είναι ασφαλής και ο δήμος δεν έχει κονδύλια, ο δήμος να τον κλείσει. Δεν μπορεί να αφήνει ένα χώρο ανοικτό που μπορεί να κινδυνεύσει ένα παιδί επειδή δεν έχει χρήματα για να τον επισκευάσει. Θεωρώ ότι προέχει η ασφάλεια των παιδιών. Ο νόμος υπάρχει. Το ζήτημα είναι η εφαρμογή του αλλά και η άσκηση των ελέγχων που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το 2012. Δεν έγινε. Ξεκινήσαμε τώρα και δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία γιατί μιλάμε για παιδιά”.