«Ο Μαρουάν ήταν 21 ετών όταν έχασε το δεξί του χέρι και το αριστερό του μάτι από οβίδα, στη Συρία, τον Αύγουστο του 2012. Πέρασε στην Τουρκία με δύο καλούς του φίλους και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Αντάκια. Την 1η Νοεμβρίου 2013, έφτασαν στην περιοχή Κας της Τουρκίας, στο πιο κοντινό ακρωτήρι απέναντι από το Καστελλόριζο. Είχαν τυλίξει τα κινητά τους σε πλαστικές σακούλες, είχαν δέσει τα παπούτσια στις ζώνες τους και βούτηξαν στο νερό με τα ρούχα, γύρω στις 8 το βράδυ. Σε μία ώρα και είκοσι λεπτά έφτασαν στο Καστελλόριζο. Ανάψανε φωτιά για να στεγνώσουν και στη συνέχεια παραδόθηκαν στην αστυνομία. "Δεν μας πίστεψαν και έψαχναν για το σκάφος και για το διακινητή" λέει χαμογελώντας ο 21χρονος Μουράν που κατάγεται από μια παραλιακή πόλη, νότια της Λαττάκιας και ξέρει καλά τη θάλασσα από παιδί».
Αυτή είναι μία από τις δεκάδες μαρτυρίες που έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της η 'Υπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ενώ με αφορμή το τελευταίο ναυάγιο με λαθρομετανάστες στη Σάμο, ο επικεφαλής του οργανισμού στην Ελλάδα Γιώργος Τσαρμπόπουλος, απευθύνει έκκληση να ληφθεί πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αποφυγή περαιτέρω τραγικών συμβάντων στη θάλασσα.
Η κρίση στη Συρία και η κίνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα σε πρώτη φάση, είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού μεταναστών στο έδαφός της και κάποιοι μετακινήθηκαν προς τα παράλια με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου, να βρίσκονται συγκεντρωμένοι μετανάστες, περιμένοντας την ημέρα που θα μπορέσουν να μπουν σε ένα πλοίο με προορισμό την Ελλάδα ή την Ιταλία τονίζουν πηγές από το λιμενικό σώμα.
Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα φαίνεται και από στοιχεία του λιμενικού σώματος, καθώς το πρώτο 4μηνο του 2014 αυξήθηκαν κατά 142% οι συλλήψεις μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Πέρυσι, οι συλλήψεις από Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. είχαν φτάσει περίπου τις 1.800 ενώ φέτος έφτασαν τις 4.363.
Το κόστος του ταξιδιού για έναν παράτυπο μετανάστη προς ελληνικό νησί κοστίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, από 500 - 1.500 ευρώ το κεφάλι ενώ το πιο μακρινό ταξίδι από 1.500 έως 4.500 ευρώ. Τα ποσά είναι διαφορετικά για τους ανήλικους.
Το Λιμενικό Σώμα για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου έχει ζητήσει τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων - και κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού- όταν διαπιστώνουν κάποια ύποπτη κίνηση στη θάλασσα να ενημερώνουν άμεσα το πλησιέστερο λιμεναρχείο.
Η υπόθεση για τις συνθήκες του τραγωδίας του ναυαγίου με λαθρομετανάστες στο Φαρμακονήσι παραμένει ακόμα υπό διερεύνηση, ενώ για την υπόθεση της Σάμου έχουν συλληφθεί δύο άτομα ως διακινητές, υπήκοοι Συρίας και εξετάζεται το ναυλοσύμφωνο του σκάφους.
Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές ενισχύονται με μέσα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των συλλήψεων προκύπτει πως η αύξηση των χρημάτων είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.
Την περίοδο 2007 - 2013, η Τουρκία έλαβε από ευρωπαϊκά κονδύλια ένα ποσό της τάξης του μισού δισ. ευρώ για να ενισχύσει τις δομές ελέγχου της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως η Τουρκία πέτυχε να αυξήσει τα χρήματα αυτά κατά 20% και να φτάσουν το ποσό των 636.000.000 ευρώ για την περίοδο 2014 - 2020.
Τα χρήματα αυτά δίδονται σε υπό ένταξη χώρες, προκειμένου να συγκλίνουν στις δομές τους προς αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ανάγκη χάραξης μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, έχει επισημάνει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στη Σάμο.
Σημειώνεται ότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αναμένεται να απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, τον Ιούνιο.