Από την τσέπη τους θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις από Δευτέρα 12 Μαΐου, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό, καθώς οι ιδιωτικοί φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προχωρούν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών, ζητώντας άμεση εξόφληση των οφειλομένων (υπολογίζονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ) και ξεκάθαρους όρους συνεργασίας.
Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών φορέων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χαρακτήρισαν «άδικη και ισοπεδωτική» την απαίτηση του υπουργείου Υγείας για εφαρμογή του clawback (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών όταν διαπιστώνεται υπέρβαση της δαπάνης) και ζήτησαν ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις.
«Απαιτείται ενίσχυση του προϋπολογισμού 2014 του ΕΟΠΥΥ στον κωδικό των εργαστηριακών εξετάσεων, τουλάχιστον κατά 160 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της απεργίας των πρώην εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ–νυν ΠΕΔΥ», ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) Γιώργος Βουγιούκας. Σημείωσε επίσης ότι χρειάζεται υπογραφή νέας σύμβασης με τον Οργανισμό με τη διασφάλιση ότι δεν θα επιβληθεί rebate (επιστροφή) και clawback και με άμεση εφαρμογή οδηγιών συνταγογράφησης για την αποφυγή προκλητής ζήτησης.
«Δεν είναι δυνατόν οι γιατροί να υποστούν τις ίδιες περικοπές που υπέστησαν το 2013 με τον νόμο του clawback και με τον οποίο υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν 40% - 50% του κύκλου εργασιών τους για ιατρικές πράξεις που είχαν εκτελέσει», ανέφερε ο Φώτης Πατσουράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ).
Για «λογιστικές αλχημείες» του υπουργείου Υγείας, με την προσπάθεια για επαναφορά του «αντιδεοντολογικού και αντιεπιστημονικού μέτρου» του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, ανακοινώνοντας νέα προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του πλαφόν. «Η προσπάθειά μας στοχεύει μόνον στην υπεράσπιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασφαλισμένων και των ασθενών στην ιατρική και τη φαρμακευτική περίθαλψη, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει στον υπουργό Υγείας να επαναλαμβάνει τους γνωστούς σε όλους μας εκβιασμούς κατά του ιατρικού σώματος», ανέφερε ο κ. Βλασταράκος.