Στο εδώλιο για κακουργήματα ο Λαυρεντιάδης

Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έδειξε στον προφυλακισμένο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 33 ακόμα συγκατηγορούμενούς του για την υπόθεση της PROTON BANK με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών.  

Μεταξύ των κατηγορουμένων που θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης μαζί με τον επιχειρηματία είναι οι Τρύφωνας Κολίντζας, Δημήτρης Αραμαντής, Αντώνης Αθανάσογλου, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, Πέτρος Κυριακίδης και ο γιος του Γιώργος. Τα βασικά αδικήματα που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, είναι συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτη και απιστία.

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσει όλων των κατηγοριών τους Δημήτρη Μπίθαρη, Δημήτρη Βασιλόπουλο, Ανδρέα Μίχο, Χ. Ζάντα και τον εκδότη Αντώνη Δελατόλα. Παράλληλα, απαλλάσσονται για επιμέρους πράξεις οι Παναγιώτης Δαμιλάκος, Γ. Γεωργάρας και Τρύφωνας Κολίντζας.

Οι δικαστές απέρριψαν όλες τις αιτήσεις για άρση ή αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους που αφορούσαν στους κατηγορούμενους που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι και ταυτόχρονα αποφάσισαν τη διατήρηση των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί μετά τις απολογίες τους, παρά την αντίθετη, σε κάποιες περιπτώσεις, εισαγγελική πρόταση. Μάλιστα, ο εισαγγελέας Π. Καψιμάλης είχε προτείνει να επιβληθεί εγγύηση-"μαμούθ" ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στον προφυλακισμένο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος. Με το εν λόγω βούλευμα απορρίφθηκαν και αιτήματα κατηγορουμένων για αποδέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά σε επισφαλείς δανειοδοτήσεις από την PROTON BANK την περίοδο που επικεφαλής της τράπεζας ήταν ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα επισφαλή δάνεια, που αγγίζουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, κατέληξαν σε εταιρίες συμφερόντων του επιχειρηματία.