Τα 40 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι σύντομα θα αγγίξουν τα χρήματα που επιστρέφουν στο δημόσιο πρωταγωνιστές μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη. Ο νέος νόμος που προβλέπει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε κατηγορούμενους αν «επιστρέψουν τα κλεμμένα», αποτελεί, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, ισχυρό κίνητρο ώστε να ανάψουν το πράσινο φως προκειμένου να μπουν στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχτεί ποσά που προέρχονται από μίζες.
Ήδη, περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ έχουν συγκεντρωθεί στον λογαριασμό που δημιουργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα ποσά αυτά προέρχονται, κυρίως, από τα «μαύρα» χρήματα που φέρονται να διακινήθηκαν ως προμήθειες στα περίφημα εξοπλιστικά προγράμματα.
Την αρχή έκανε ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας επιστρέφοντας 10,3 εκατομμύρια ευρώ.
Ακολούθησε με 7,5 εκατομμύρια ευρώ ο Γιώργος Καμάρης, ένας από τους κατηγορούμενους για τα ΤΟR Μ1, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση αφού μέσω της εταιρίας που εκπροσωπούσε φαίνεται να διακινήθηκαν μίζες εκατομμυρίων. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STN Atlas, που εμπλέκεται στα προγράμματα προμήθειας των υποβρυχίων και των αντιπυραυλικών συστημάτων ASRAD, Παναγιώτης Ευσταθίου επέστρεψε 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά την εμπλοκή του στην υπόθεση των TOR M1, επέστρεψε σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι Ελβετοί συμφώνησαν για πρώτη φορά στην αποδέσμευση 1,4 εκ. ευρώ τα οποία εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του Αντώνη Κάντα και 2,2 εκ. ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμό του Νίκου Ζήγρα, εξαδέλφου του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Στον ...λογαριασμό πρέπει να προστεθούν και 20 εκ. ευρώ κινητής και ακίνητης περιουσίας που έχουν δημευθεί από εμπλεκόμενους στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου ενώ η κατασχεμένη περιουσία από τις υποθέσεις των γερμανικών υποβρυχίων, των οπλικών συστημάτων TOR M1 και των αντιαεροπορικών Asrad, φτάνει τα 5 εκ. ευρώ. Και αυτά αφορούν μόνο κατηγορούμενους σε υποθέσεις που ερευνούν οι ανακριτές Μαλλής και Σταυρόπουλος. «Και ακόμη είμαστε στην αρχή», σχολίαζε αρμόδια πηγή η οποία διευκρίνιζε ότι τα χρήματα που έχουν μπει στον ειδικό λογαριασμό ή θα μπουν στο μέλλον σε καμία περίπτωση δεν επιστρέφονται ακόμη και αν οι κατηγορούμενοι αθωωθούν αφού θεωρείται ότι ήταν προσωπική τους απόφαση με σκοπό την αποκατάσταση της ζημιάς που ενδεχομένως προκάλεσαν στο δημόσιο.
Όσο για τα ακίνητα. Θα περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου μετά την έκδοση αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων.
Πάντως, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών τα χρήματα του ειδικού λογαριασμού τα οποία αποτελούν προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου, θα επιστρέφουν στους πολίτες μέσω της υγείας και της παιδείας.