Οργανωμένη σπείρα διοργάνωνε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε τσίρκα και λούνα παρκ σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Το κύκλωμα έστηνε εικονικές επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας πλαστογραφημένα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά, πραγματοποιούσε τις εκδηλώσεις που μετά δε φαίνονταν δηλωμένες πουθενά.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο δεκάμηνης συστηματικής έρευνας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μέσω σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ.
Στο κύκλωμα, σύμφωνα με την Αστυνομία, εμπλέκονται συνολικά πέντε άτομα, από τα οποία άλλα συμμετείχαν ως "αχυράνθρωποι" σε εικονικές επιχειρήσεις 57χρονου επιτηδευματία-"εγκεφάλου" και άλλα υποβοηθούσαν με δόλια μέσα τη λειτουργία τους.
Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πλαστογραφία κατ΄επάγγελμα και εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, απάτη και παράβαση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Τα τελευταία δυο χρόνια εγκατέστησαν 36 περιοδεύοντα τσίρκο και λούνα παρκ, σε ισάριθμους Δήμους της χώρας, χρησιμοποιώντας σε κάποια από αυτά, πλαστογραφημένα δικαιολογητικά–πιστοποιητικά, που αφορούσαν ακόμα και στη στατικότατα και ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Η ζημία που προκλήθηκε σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου αγγίζει τις 900.000 ευρώ.
Δεκάμηνη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η οποία ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2013 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αποκάλυψε την εγκληματική δράση πολυμελούς σπείρας, η οποία δραστηριοποιούνταν στην προβολή και διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (τσίρκο και λούνα παρκ).
Εκτιμάται ότι η δράση της συμμορίας, απέφερε στα μέλη της παράνομα έσοδα που υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά πέντε άτομα και συγκεκριμένα τρεις ημεδαποί και δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πλαστογραφία κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, απάτη και παράβαση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Ειδικότερα, από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι ο 57χρονος "εγκέφαλος" του κυκλώματος, με αποκλειστικό σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, δημιούργησε με τη συνδρομή - συνεργασία τριών συνεργών-"αχυράνθρωπων" εικονικές επιχειρήσεις, με αντικείμενο περιοδεύοντα τσίρκο και λούνα παρκ, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που διοργάνωνε ο 57χρονος ιθύνων νους, εισέπραττε τα έσοδα, αποφεύγοντας συστηματικά να καταβάλλει τους αναλογούντες φόρους και τις απαιτούμενες οικονομικές εισφορές.
Με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οικονομικού κέρδους, τόσο ο 57χρονος "εγκέφαλος", όσο και οι υπόλοιποι τέσσερις συνεργοί του, αντί να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό, που να γνωμοδοτεί για τη στατικότητα και ασφάλεια των λούνα παρκ, κατέφευγαν σε συστηματική πλαστογραφία των υπογραφών και σφραγίδων πολιτικών μηχανικών και ηλεκτρολόγων.
Στη συνέχεια, κατέθεταν τα πλαστογραφημένα δικαιολογητικά σε Δήμους της χώρας, υφαρπάζοντας με τον τρόπο αυτό άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης χώρων ψυχαγωγίας.
Παράλληλα, οι δράστες είχαν καταρτίσει εξ ολοκλήρου πλαστή σφραγίδα δήμου του νομού Θεσσαλονίκης, με την οποία θεωρούσαν το γνήσιο της υπογραφής, σε βεβαιώσεις που αφορούσαν την εγκατάσταση και λειτουργία των ανωτέρω επιχειρήσεων.
Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, από τον Απρίλιο του 2012 ως σήμερα, εγκατέστησαν 36 περιοδεύοντα τσίρκα και λούνα παρκ σε ισάριθμους δήμους της χώρας.
Εκτιμάται ότι, από την παράνομη δράση των εικονικών επιχειρήσεων, πέραν της επικινδυνότητας που απορρέει από τη χρήση πλαστών βεβαιώσεων για την ασφαλή λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας, το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημία από τη μη καταβολή των αναλογούντων φόρων, ύψους 888.761,68 ευρώ.
Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.