Χωρίς άδεια το λούνα παρκ – Ποινικές διώξεις στους υπευθύνους

Χωρίς άδεια λειτουργούσε το υπαίθριο λούνα παρκ, όπου έλαβε χώρα το τραγικό δυστύχημα, με το θάνατο θάνατο ενός 13χρονου αγοριού και τον σοβαρό τραυματισμό της 9χρονης αδελφής του.

Η ιδιοκτήτρια εταιρία φέρεται να είχε εκμισθώσει μεν το χώρο του συγκεκριμένου πάρκου, αλλά ουδέποτε υπέβαλε αίτηση με τα νόμιμα δικαιολογητικά για να λειτουργήσει το λούνα παρκ, και σε ένα χώρο όπου δεν υπήρχε περίφραξη - δίπλα σε κεντρική λεωφόρο.

Τι απαντά ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης

Mε ανακοίνωσή του, ο δήμος Ελληνικού τονίζει ότι το δημοτικό συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του, είχε εγκρίνει την παραχώρηση- εκμίσθωση του επίμαχου χώρου, όπως αιτήθηκε η εταιρεία HAPPY FUN ΕΠΕ.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ στον συγκεκριμένο χώρο και ως εκ τούτου τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε από τον δήμο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του δήμου:

"Σχετικά με το τραγικό γεγονός του θανάτου 13χρονου αγοριού και του τραυματισμού 9χρονου κοριτσιού σε λούνα-παρκ που λειτουργούσε στα όρια του δήμου μας, σε επίσκεψη που είχαμε χτες το βράδυ στο νοσοκομείο Παίδων, εκφράσαμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τη διάθεση να σταθούμε δίπλα της στις δύσκολες στιγμές που περνάει.

Από όσο γνωρίζουμε διενεργείται προανάκριση στα πλαίσια της οποίας θα ερευνηθούν οι συνθήκες του τραγικού συμβάντος και θα αποδοθούν σχετικές ευθύνες.

Εμείς ως Δήμος, αυτό που είμαστε σε θέση να σας γνωρίσουμε, είναι ότι:

1. Η εταιρεία «HAPPY FUN ΕΠΕ» είχε ζητήσει με την από 10-10-2013 αίτησή της, την παραχώρηση χώρου στο παρκάκι στη συμβολή των οδών Αφροδίτης και Κύπρου.

2. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 299/30-10-2013 ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την παραχώρηση - εκμίσθωση του χώρου που αιτήθηκε από την εταιρεία.

3. Στις 15-11-2013 υπογράφηκε συμφωνητικό εκμίσθωσης του χώρου μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας.

4. Η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα – παρκ στο συγκεκριμένο χώρο και τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε από το Δήμο".

Η απολογία του προμηθευτή του παιχνιδιού

Στον εισαγγελεα ποινικής δίωξης οδηγήθηκαν οι τρεις συλληφθέντες για το τραγικό δυστύχημα σε λούνα παρκ στο Ελληνικό, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ένα 13χρονο αγόρι και τραυματίστηκε σοβαρά η 9χρονη αδελφή του.

Σε δηλώσεις του ο συνηγόρος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Ιταλού ενοικιαστή του εξοπλισμού του λούνα παρκ, Άγης Τάτσης, αφού εξέφρασε βαθιά οδύνη για το περιστατικό, μίλησε "για το πλέον απίθανο και απίστευτο τραγικό γεγονός στο οποίο συνέδραμαν όλες οι απίθανες φυσικές δυνάμεις".

Όπως υποστήριξε, "κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει οτι ενας όγκος 80 κιλών, θα μπορούσε να σηκωθεί με μια ριπή ανέμου. Δεν εχει συμβεί ποτε ατύχημα εδώ και 17 χρόνια που ο πελάτης μου ασχολείται με αυτή τη δουλειά".

Ο δικηγόρος ανέφερε ότι:

- Είχαν τηρηθεί όλοι οι κανόνες ασφαλείας.

- Είχε γίνει έλεγχος της πίεσης του αέρα στο παιχνίδι.

- Ήταν δεμένο οπως έπρεπε, αλλα το σκοινί έσπασε και η μπάλα σηκώθηκε 8 μετρα στο αέρα.

- Ο κανονισμός απαγορεύει τη λειτουργία του συγκεκριμένου παιχνιδιού όταν ο αέρας ξεπερνά τα 9 μποφόρ, πράγμα που δεν συνέβαινε την Κυριακή.

Ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήμματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες

Σε βάρος των τριών υπαλλήλων του λούνα παρκ έχει σχηματιστεί δικογραφία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και βαριές σωματικές βλάβες, ενώ έχουν όλοι τους συλληφθεί. Οι άλλοι δύο συλληφθέντες έχουν καταγωγή από το Μπαγκλαντές.

Ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήμματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη στους συλληφθέντες.

Αν και τα αδικηματα είναι σε βαθμό πλημμελήματος η δικογραφία παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης. Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν.

Παραδόθηκε και συνελήφθη ο ιδιοκτήτης

Στο μεταξύ, από την Αστυνομία, συνεχίζεται η έρευνα για να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λούνα παρκ, γι αυτό ζητήθηκαν στοιχεία από τον δήμο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, είχε ήδη υπάρξει από το πρωί της Δευτέρας επικοινωνία με τον φερόμενο ως διαχειριστή της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τον χώρο, προκειμένου να παρουσιαστεί και να καταθέσει.

Ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ, του οποίου η νομιμότητα ελέγχεται από την ΕΛ.ΑΣ. και την Περιφέρεια Αττικής, παραδόθηκε στην Αστυνομία.

Ο εν λόγω άνδρας ήταν εξαφανισμένος μέχρι και την Κυριακή 27 Απριλίου και εντοπίστηκε αργότερα από την Αστυνομία, εκτός Αθηνών, στα Ιωάννινα.

Ο ίδιος παρουσιάστηκε στις Αρχές, μαζί με τα απαιτούμενα έγγραφα για την αδειοδότηση της εγκατάστασης, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Ο Έλληνας στην καταγωγή ιδιοκτήτης συνελήφθη και οδηγείται στον Εισαγγελέα.

Στο μικροσκόπιο η νομιμότητα λειτουργίας του λούνα παρκ - Εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη

Εξάλλου, την άμεση διενέργεια ελέγχου για τη νομιμότητα λειτουργίας του Λούνα Παρκ, ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα έπειτα από εντολή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), Παρασκευάς Νομικός, διέταξε την άμεση διενέργεια ελέγχου στο Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα λειτουργίας του Λούνα Παρκ, στη συμβολή των οδών Κύπρου και Γούναρη στο Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, στο οποίο έλαβε χώρα το χθεσινό τραγικό περιστατικό. 

Οι Αρχές αναζητούν την άδεια και κάνουν έρευνα αναφορικά με τις συνθήκες και το χρόνο που εκδόθηκε.

Εκτός κινδύνου το 9χρονο κορίτσι

Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας της 9χρονης, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία", με θλάση στον πνεύμονα, μετά τον τραυματισμό της.

Η μικρή επικοινωνεί με το περιβάλλον και η υγεία της δεν διατρέχει πια κίνδυνο.

Στον αντίποδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το 13χρονο αγόρι, όταν διακομίστηκε, ήταν ήδη νεκρό, ωστόσο έγινε προσπάθεια ανάνηψής του επί 40 λεπτά, χωρίς αποτέλεσμα.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν του Αγία Σοφία:

Το νεαρό θήλυ ηλικίας εννέα ετών διακομίστηκε χθες στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» μετά από ατύχημα. Από τον γενόμενο έλεγχο διαπιστώθηκαν εκτεταμένες θλάσεις πνευμόνων.

Η ασθενής νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η κατάστασή της παραμένει σταθερή. Δεν χρήζει αναπνευστικής ή άλλης χρήσης υποστήριξης των ζωτικών λειτουργιών και έχει πλήρη επικοινωνία με το περιβάλλον.

Πώς έγινε το συμβάν το απόγευμα της Κυριακής

Το παιχνίδι δύο παιδιών σε λούνα παρκ στη συμβολή των οδών Κύπρου και Γούναρη στο Ελληνικό, το απόγευμα της Κυριακής 27 Απριλίου, εξελίχθηκε σε τραγωδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ξαφνικό μπουρίνι σήκωσε τον φουσκωτό κύλινδρο μέσα στον οποίο βρίσκονταν τα δύο αδέλφια. Η φούσκα βγήκε έξω από τη φουσκωτή πισίνα και να αρχίσει να χτυπά δεξιά κι αριστερά σε άλλα αντικείμενα του λούνα παρκ και στο φράχτη.

Οι γονείς των παιδιών προσπάθησαν να βοηθήσουν χωρίς αποτέλεσμα.

Τα παιδιά διακομίστηκαν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

 

 

Κάτοικοι και επισκέπτες του λούνα παρκ καταγγέλουν ότι ποτέ δεν υπήρξε περίφραξη στο χώρο, που να προστατεύει τα παιδιά από τον πολυσύχναστο δρόμο. Επίσης, βάζοντας τα παιδιά και τα εγγόνια τους στο εν λόγω παιχνίδι, είπαν ότι εκείνα ένιωσαν ζαλάδα μέσα στα πέντε πρώτα λεπτά.