Κυκλοφοριακή αγωγή για μικρά παιδιά μέσω παραμυθιών!

Εκδήλωση με θέμα "παιδί και οδική ασφάλεια" πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταφορών, με αφορμή την επίσημη κυκλοφορία του παιδικού βιβλίου κυκλοφοριακής αγωγής, "Ο φίλος μου ο Ποδηλατάκιας" και του παιδικού τραγουδιού και βιντεοκλίπ "Προσοχή -Προσοχή".

Την εκδήλωση διοργάνωσε το υπουργείο Μεταφορών στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μαθητές δημοτικών σχολείων από τις περιοχές Παπάγου, Χολαργού, Ψυχικού, Αιγάλεω, καθώς και μαθητές ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου.

Στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, τόνισε, ότι το υπουργείο στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση των οδικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, προβάλλει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη παιδείας οδικής ασφάλειας. Ιδιαίτερη έμφαση για την επίτευξη του σκοπού αυτού δίδεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών στα θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής και στην προετοιμασία τους ως υπεύθυνους αυριανούς οδηγούς.

"Εσείς είστε το αύριο της χώρας μας, θέλουμε τη βοήθειά σας γιατί χωρίς εσάς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, να βελτιώσουμε την οδική ασφάλεια. Εσείς πρέπει να γίνετε οι τροχονόμοι στους γονείς σας, στους δικούς σας ανθρώπους για να αλλάξει η συμπεριφορά και η νοοτροπία σε ό,τι αφορά στην οδική συμπεριφορά", είπε ο υφυπουργός απευθυνόμενος στο μικρό ηλικιακά κοινό, που τον χειροκροτούσε. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει αστειευόμενος "μόνο τα μικρά παιδιά χειροκροτούν τους πολιτικούς".

O φίλος μου ο Ποδηλατάκιας

Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Ποδηλατάκιας που με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τους βασικούς κανόνες της ασφαλούς και υπεύθυνης οδήγησης κατά τη διάρκεια της βόλτας τους με το ποδήλατο. Έτσι, λοιπόν, η ιστορία του βιβλίου είναι "οι περιπέτειες του Κωστάκη και του μαγικού ποδηλάτου που το έλεγαν Ποδηλατάκια. Ο Ποδηλατάκιας έμαθε στον Κωστάκη τι πρέπει να προσέχει αυτός και οι φίλοι του όταν κάνουν ποδήλατο. Κυρίως, όμως, τι πρέπει να αποφεύγουν για να μην κινδυνεύει η ζωή και η υγεία τους".

Το κείμενο του βιβλίου έγραψε η Κατερίνα Βαϊμάκη και την εικονογράφηση έκανε η Ρεβέκκα Βεδέ. Η μουσική αφήγηση του βιβλίου έγινε από τους ηθοποιούς Κωστή Πατρίκιο και Ερμόλαο Ματθαίο και τη μουσική συνέθεσε ο Αντώνης Καρατζίκης.

Η παρουσίαση του παιδικού τραγουδιού έγινε από την υψίφωνο της Λυρικής Σκηνής Βάσια Ζαχαροπούλου με τη συνοδεία ορχήστρας και της παιδικής χορωδίας Αγίας Παρασκευής.

Τέλος, μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν διαδραστική θεατρική παράσταση κυκλοφοριακής αγωγής "Οι περιπέτειες του Αττικούλη", παραγωγής της Αττικής Οδού.