Νέα δίκη, στις 22, 23 και 24 Ιουλίου, ορίστηκε για το ζεύγος Γριβέα, που κατηγορείται για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αυτές τις ημέρες θα εξεταστεί, τελικά, από το ειρηνοδικείο του Ουέστμινστερ το αίτημα των ελληνικών Αρχών για την έκδοσή τους στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου στο ειρηνοδικείο του Ουέστμινστερ.
Η υπεράσπιση του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του, Αναστασίας Βάτσικα, κατέθεσε σειρά από αιτήματα- προϋποθέσεις, τα οποία έγιναν δεκτά, προκειμένου να διεξαχθεί η δίκη, το καλοκαίρι.
Τα αιτήματα του ζεύγους
Πρώτον, να ζητηθούν πρόσθετες πληροφορίες- διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές για τα αδικήματα που κατηγορούνται. Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο ο δικηγόρος τους, οι κατηγορίες που τους βαραίνουν δεν αποτελούν αδίκημα για τον βρετανικό νόμο.
Δεύτερον, να οριστεί πραγματογνώμονας ο οποίος θα εξετάσει τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού, τόσο στην αντρική όσο και στη γυναικεία πτέρυγα.
Τρίτον, να οριστούν δύο πραγματογνώμονες οι οποίοι θα αποφανθούν εάν θα γίνει δίκαιη δίκη. Ο ένας θα είναι καθηγητής δικαίου και θα εξετάσει το νομικό σύστημα της Ελλάδας, στο σύνολό της, και ο άλλος θα είναι Έλληνας δικηγόρος ο οποίος θα εξετάσει το νομικό πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Τέταρτον, να εξεταστούν οι επιπτώσεις που θα έχει η παράδοση του ζεύγους στις ελληνικές Αρχές για τα δύο ανήλικα παιδιά τους, τα οποία ζουν στη Βρετανία.
Οι εξελίξεις για την έκδοσή τους
Αξιοσημείωτο είναι πως όλο αυτό το διάστημα, έως τις 22 Ιουλίου, ο δικηγόρος της υπεράσπισης θα συναντηθεί αρκετές φορές με τον δημόσιο κατήγορο, ώστε να εξετάσουν από κοινού την πορεία τις υπόθεσης. Όλες οι τυπικές διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 2 Ιουλίου.
η δίκη του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα. Το βρετανικό δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει το αίτημα των ελληνικών αρχών για έκδοσή τους στην Ελλάδα, όπου κατηγορούνται για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Μάλιστα στην τελευταία δίκη, στις αρχές του μήνα, ο δικηγόρος του ζεύγους ζήτησε αναβολή μέχρι τις 14 Απριλίου υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια περίπλοκη υπόθεση που απαιτεί χρόνο για να προετοιμαστεί. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα του λέγοντας πως πρόκειται για μια πολύκροτη υπόθεση για την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν. Δέχθηκε όμως να ελαφρύνει τους περιοριστικούς όρους, με τους οποίους κυκλοφορούν ελεύθεροι στη Βρετανία. Έτσι πια είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα του Κίνγκστον, όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους, μόνο δύο φορές την εβδομάδα αντί για τρεις που προέβλεπε η αρχική απόφαση.
Όπως σημείωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Βρετανός δικηγόρος, που ασχολείται με παρόμοιες υποθέσεις, "αν οι κατηγορούμενοι δεν δεχθούν να επιστρέψουν από μόνοι τους, όπως είναι και το πιο πιθανό, τότε κατά πάσα πιθανότητα και η σημερινή ακροαματική διαδικασία θα αναβληθεί".
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπεράσπιση θα προσπαθήσει να πείσει το δικαστήριο πως είναι αναρμόδιο να κρίνει την υπόθεση με στόχο αυτή να παραπεμφθεί σε άλλη δικαστική αρχή και έτσι να κερδηθεί χρόνος.
Το ζευγάρι σύμφωνα με τον δικηγόρο τους παραδόθηκε στις 22 Ιανουαρίου στις βρετανικές αρχές, αφού πρώτα είχε κανονιστεί ραντεβού με την αστυνομία. Πέρασε από την αυτόφωρη διαδικασία όπου και αφέθηκε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Μεταξύ αυτών, ήταν η καταβολή 50.000 λιρών, η παράδοση των διαβατηρίων τους, η παρουσίαση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Παράλληλα, είναι υποχρεωμένοι να έχουν ανοικτά τα κινητά τους τηλέφωνα 24 ώρες το 24ωρο και να απαντούν σε κάθε κλήση των βρετανικών αρχών.