Αν αναρωτιέστε για την ομίχλη που κάλυψε από το πρωί της Τετάρτης το λεκανοπέδιο της Αττικής, μάθετε ότι δεν οφείλεται μόνο στην υγρασία και στην εποχή.
Γύρω από το βουνό του Υμηττού, σε περιοχές μέχρι τα νότια προάστια, από το Παγκράτι μέχρι την Ηλιούπολη και από το Παλαιό Φάληρο μέχρι τη Γλυφάδα, όπως επίσης και πάνω από τον Πειραιά, εμφανίστηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου η έντονη αυτή ομίχλη, που περιόρισε κατά πολύ την ορατότητα. Το φαινόμενο εξαπλώθηκε με τον αέρα και έφτασε μέχρι και το κέντρο της πόλης, ερχόμενο από την πλευρά του Υμηττού και κάλυψε και την Ακρόπολη!
Τα ίδια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και το πρωί της Τετάρτης σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, όπως και στην Πάτρα και ακόμη πιο έντονα είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους τη Δευτέρα και την Τρίτη επάνω από τη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για το φαινόμενο της "ομίχλης μεταφοράς", η οποία αποκαλείται έτσι επειδή μεταφέρει μικροσωματίδια. Η υγρασία τη βοηθά να μεταφέρει τα σωματίδια, τα οποία ενυπάρχουν έντονα στην ατμόσφαιρα, λόγω της υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
"Η εν λόγω ομίχλη μεταφοράς είναι σύνηθες φαινόμενο την Ανοιξη σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπως ο Σαρωνικός, ο Πειραιάς και ο Νότιος Ευβοϊκός", σημειώνει, μιλώντας στην ιστοσελίδα kathimerini.gr, ο κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Άλλωστε, έκανε την εμφάνισή της την Τρίτη σε Ραφήνα και Νέα Μάκρη.
"Τέτοιου είδους ομίχλη προκύπτει, όταν επικρατεί υψηλή υγρασία, αλλά η θερμοκρασία πέσει, ενώ η ατμόσφαιρα βρίθει μικροσωματιδίων", εξηγεί ο δρ. Μιχαήλ Πετράκης, ερευνητής στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Το φαινόμενο της ομίχλης μεταφοράς δημιουργείται όταν κάποιο θερμό τμήμα αέρα πάνω από τη θάλασσα υγροποιείται και δημιουργεί αυτό το πυκνό πέπλο ομίχλης, διευκρινίζει ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, ο οποίος διαψεύδει ότι η έντονη εμφάνιση του φαινομένου σχετίζεται με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και χαρακτηρίζει την ομίχλη μεταφοράς "τοπικό και παροδικό φαινόμενο που γρήγορα εξασθενεί".