Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα χαρακτηρίζουν σημείο καμπής για το ελληνικό μιντιακό τοπίο το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013.
Στην κατάταξη της RSF, που εδράζεται στο Παρίσι, για την ελευθερία του Τύπου το 2014 που δημοσιεύεται την Τετάρτη, η Ελλάδα υποχωρεί κατά 14 θέσεις στην 99η θέση παγκοσμίως και στην προτελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έπεται, αμέσως μετά, η Βουλγαρία στην 100ή θέση, με ελάχιστη διαφορά από τη χώρα μας.
Η βουτιά της ελληνικής ελευθεροτυπίας αποδίδεται αφετέρου στην ασφάλεια των δημοσιογράφων, τόσο εξαιτίας επιθέσεων στην κάλυψη διαδηλώσεων όσο και της "ανοιχτής στοχοποίησης" από τη Χρυσή Αυγή.
"Σε έναν αγώνα για περικοπές δαπανών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μία απόφαση άνευ προηγουμένου για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Υπό την πίεση της τρόικας, έκλεισε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, που είχε τέσσερα κανάλια και πέντε ραδιοσταθμούς", επισημαίνεται στην έκθεση.
"Λίγες ώρες αφού ενημερώθηκε η ΕΡΤ για την απόφαση, το μαύρο με την ένδειξη "Χωρίς Σήμα" άφησε άναυδη την Ευρώπη και τον κόσμο", γράφει, συνεχίζοντας πως "υπό την διεθνή πίεση, η κυβένρηση εν τέλει ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου κρατικού φορέα με την ονομασία ΝΕΡΙΤ".
Στην έκθεση παρατηρείται επίσης ραγδαία μείωση στις συνθήκες ασφάλειας επιτέλεσης δημοσιογραφικού έργου.
"Δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις συχνές διαδηλώσεις έχουν πέσει θύματα βίας και από την αστυνομία και από διαδηλωτές που τους κατηγορούν για συνεργασία με την κυβέρνηση", γράφει η έκθεση, πριν περάσει στο θέμα της Χρυσής Αυγής.
"Η κατάσταση γύρω από την ασφάλεια των δημοσιογράφων έχει επιδεινωθεί με την άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής", τονίζει η RSF.
"Τα ηγετικά στελέχη της και οι υποστηρικτές της στοχοποιούν ανοικτά δημοσιογράφους, οι σωματικές επιθέσεις γίνονται συστηματικά και αυξάνονται οι απειλές δολοφονίας", γράφει η έκθεση.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει βουτιά συνολικά 50 θέσεων από το 2007 και έπειτα. Οι λιγοστοί εφοπλιστές και επιχειρηματίες που χρηματοδοτούσαν τα ΜΜΕ έχουν μεταφέρει τις επενδύσεις τους σε πιο προσοδοφόρες επενδύσεις, γράφει η RSF, ο ένας οργανισμός μετά τον άλλον προχωρά σε απολύσεις ενώ πέραν των οικονομικών δυσκολιών, τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν άσχημη φήμη που είναι αποτέλεσμα χρόνων διαπλοκής.