To Συμβούλιο Επικρατείας μπλοκάρει τη διαθεσιμότητα;

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί την ερχομενη Παρασκευή, η προσφυγή εκπαιδευτικών εναντίον της ένταξής τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η πλευρά των συνηγόρων των εκπαιδευτικών αναφέρει ότι πρόκειται για αντισυνταγματική απόφαση και εκφράζουν αισιοδοξία για την ετυμηγορία του ΣτΕ που θα πρέπει επίσης να αποφασίσει και για τις περικοπές των εφάπαξ.

Την ίδια μέρα, κλειστά θα παραμείνουν γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα με δεδομένο ότι οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης απεργούν, αναμένοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση δικαίωσης των εκπαιδευτικών που έχουν προσφύγει, αναμένεται να ακολουθήσει μπαράζ προσφυγών από άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να επωφεληθούν από τη νομολογία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη για το θέμα της διαθεσιμότητας έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις ευνοϊκές για τους εργαζόμενους σε πρώτο βαθμό, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα αποφανθεί το ΣτΕ, του οποίου η ετυμηγορία είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.