Με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά ουσιαστική διερεύνηση όλων των καταγγελιών για παράνομες πρακτικές θαλάσσιας ανάσχεσης και επαναπροώθησης αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας ως αιτούντες άσυλο.
Ο Συνήγορος τονίζει δε ότι «στην περίπτωση του Φαρμακονησίου, ο πλήρης εσωτερικός έλεγχος μέσω ένορκης διοικητικής εξέτασης δεν δυσφημίζει το Λιμενικό Σώμα ούτε παραγνωρίζει τις πολλές περιπτώσεις διάσωσης ανθρώπων που κινδύνευσαν να πνιγούν κατά την παράνομη μεταφορά τους από θαλάσσης. Αντίθετα, θωρακίζει την υπηρεσία και το κύρος της ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα τυχόν παράτυπων ή παράνομων πρακτικών που, αν ισχύουν, πρέπει να αποκαλυφθούν και να απομονωθούν».
Η ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει ότι τα συνεχώς διογκούμενα κύματα μεταναστών και προσφύγων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστούν από την ελληνική Πολιτεία σε συνεργασία με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τρόπο που να διασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία των αιτούμενων ασύλου ή ανθρωπιστικής βοήθειας, δεδομένης και της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία.
Ο Συνήγορος επαναλαμβάνει την πάγια θέση του από το 2007, σχετικά με τις επαναπροωθήσεις αλλοδαπών οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάζει ενδελεχώς κάθε υπόθεση σοβαρής καταγγελίας παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους επίμαχους τομείς διοικητικής δράσης και να κοινοποιεί ικανοποιητικά πορίσματα ελέγχου στην κοινή γνώμη».