Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος κατά 19 ατόμων, μελών των διοικήσεων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) από το 2006 ως το 2010, άσκησε η εισαγγελία κατά της διαφθοράς, για το αδίκημα της απιστίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Οι εν λόγω διοικήσεις των ΕΑΣ φέρονται να έδιναν αποζημιώσεις συνταξιοδότησης έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις νόμιμες, οι οποίες ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο. Αναλυτικότερα, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι από τις παράνομες αποζημιώσεις το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημία 11 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 40 εκατ. ευρώ κόστισε στο Δημόσιο ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική.
Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργήθηκε για την υπόθεση από τον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο, κλήθηκαν σε ανωμοτί κατάθεση οι 19 κατηγορούμενοι, οι οποίοι αρνήθηκαν ότι έχουν παρανομήσει. Στις εξηγήσεις τους τα στελέχη της επιχείρησης φέρονται να ισχυρίστηκαν πως η ΕΑΣ δεν ανήκει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωσή της πλαφόν στις αποζημιώσεις.
Η θέση των 19, ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτή από τις δικαστικές Αρχές, καθώς για τη φύση των υπηρεσιών που παρέχει η επιχείρηση υπήρχε η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του 2006, και επιπλέον αντίστοιχη που εκδόθηκε το 2012, που κατέτασσε τα ΕΑΣ στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας.
Βάσει των στοιχείων της εισαγγελικής έρευνας, οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στα ΕΑΣ από το 2003 ως το 2010 φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία 40 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα ως κεφαλαιοποίηση.