Από βδομάδα το νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας

Από το Φεβρουάριο αναμένεται να εφαρμοστεί το σχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, εφόσον περάσει από τη Βουλή.

Από τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και συγκεκριμένα, στη σχετική Επιτροπή των Κοινωνικών Υποθέσεων, το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση και η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 31 Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε αμετακίνητος στο θέμα της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να έρθει σε ρήξη με τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι διέκοψαν το διάλογο, λόγω της επίμαχης διάταξης που προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν τα ιατρεία τους, καθώς θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και κατηγόρησαν τον υπουργό για εμπαιγμό, αποχωρώντας από τη συνάντηση. Παράλληλα, ζήτησαν την παραίτηση του κ. Γεωργιάδη.

Οι γιατροί προγραμματίζουν γενική συνέλευση στις 21 Ιανουαρίου, στην οποία καλούν και εκπροσώπους των κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν πάρει απόφαση να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο μεταξύ, φαίνεται να εξασφαλίζει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση του με αντιπροσωπεία του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Δημήτρη Κρεμαστινό, ο υπουργός είπε: "Πάρα πολλές από τις παρατηρήσεις που έγιναν ήταν ορθές και υιοθετούνται μέσα στο νομοσχέδιο. Σε κάποια άλλα σημεία μπορεί να έχουμε κάποιες διαφωνίες".
 
Από την πλευρά του, ο κ. Κρεμαστινός τόνισε: "Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο αναμορφώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σε κάθε άρθρο είχαμε τη δική μας άποψη, υπό την έννοια τού να συμπληρωθεί καλύτερα το νομοσχέδιο. Οι απόψεις αυτές θα ενσωματωθούν".