“Μείνετε σε απόσταση”, έλεγε η ΕΛ.ΑΣ. πριν τη δολοφονία Φύσσα

Ερωτηματικά για τη στάση της αστυνομίας το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα εγείρουν οι απομαγνητοφωνημένοι διάλογοι αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ με το κέντρο της Άμεσης Δράσης, τους οποίους αποκαλύπτει το “Βήμσ” και από τους οποίους φαίνεται να προκύπτει πως η ΕΛ.ΑΣ. δεν έδωσε από την αρχή τη δέουσα σημασία στο συμβάν.

Στους διαλόγους, οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ αναφέρουν στο κέντρο της Άμεσης Δράσης, πριν από τη δολοφονία, μία διαμάχη είκοσι ατόμων της Χρυσής Αυγής με αντιεξουσιαστές, και ενημερώνουν ότι υπάρχουν σιδερογροθιές, όμως λαμβάνουν την εντολή να μείνουν σε απόσταση, προκειμένου να δίνουν εικόνα στο κέντρο – και αυτή η εντολή ίσως απέβη μοιραία.

Το εντυπωσιακό των διαλόγων μεταξύ του κέντρου της ΕΛ.ΑΣ και της ομάδας ΔΙΑΣ που έσπευσε επί τόπου, όπως επισημαίνει το “Βήμα”, είναι ότι παρότι σε τέσσερις φάσεις του περιστατικού το πλήρωμα που βρισκόταν επί τόπου ζητά ενισχύσεις από τη Νίκαια και το Πέραμα, ο εκφωνητής δε φαίνεται να ανταποκρίνεται. Μάλιστα, λίγη ώρα μετά ρωτά αν στο επεισόδιο συμμετείχαν αλλοδαποί...

Μάλιστα, στους διαλόγους έχει καταγραφεί και η στιγμή που ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ ενημερώνει το κέντρο για το θανάσιμο περιστατικό: “Κέντρο, ένα άτομο είναι… έχει... είναι αιμόφυρτο, ενδεχομένως από μαχαίρι. Μας δηλώνει έναν άλλο ότι του έχει επιτεθεί. Υπάρχουν και οι δύο κύριοι στο σημείο...”.