ΤΤ: Διαφωνούν ανακριτής – εισαγγελέας για την τύχη του Δ. Κοντομηνά

Διάσταση απόψεων προέκυψε ανάμεσα στον ανακριτή της υπόθεσης των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Γιώργο Ανδρεάδη, και την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου για την ποινική μεταχείριση του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος απολογήθηκε στην ιδιωτική κλινική όπου νοσηλεύεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κ. Παπανδρέου, ζήτησε να κρατηθεί ο επιχειρηματίας, ενώ ο ανακριτής είχε την άποψη ότι στον κ. Κοντομηνά πρέπει να επιβληθούν χρηματική εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ (ποσό που δεν έχει επιβληθεί ποτέ στο παρελθόν σε ανάλογη υπόθεση) και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα. Τη διαφωνία οφείλει να λύσει εντός 24ώρου το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Στην απολογία του, που κράτησε περίπου δύο ώρες, ο Δημήτρης Κοντομηνάς σημείωσε πως είναι ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) το εάν και με τι όρους θα χορηγήσει δάνειο, ενώ φέρεται να υποστηρίζει ότι για τα δάνεια έβαλε ενέχυρο μετοχές, αλλά και προσημειώσεις σε ακίνητα. Δέχεται ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, πλην όμως τονίζει ότι προτίθεται να προβεί σε ρυθμίσεις.

Επιπλέον, πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας προτίθεται να ενεχυριάσει τις μετοχές του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑLPHA προς εξασφάλιση και εξυπηρέτηση των δανείων από το ΤΤ για τα οποία ελέγχεται από την Δικαιοσύνη.

Ο επιχειρηματίας φέρεται να αναφέρει στο πολυσέλιδο υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή της υπόθεσης ότι, προς απόδειξη της ειλικρινούς πρόθεσής του να καλυφθούν επαρκώς τα δάνεια και να εξυπηρετηθούν στο σύνολό τους, προχώρησε στην χορήγηση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου προς τις τράπεζες-διαδόχους του ΤΤ, με το οποίο τους δίδει την εξουσία να εγγράψουν πρόσθετα εμπράγματα βάρη σε ελεύθερα ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 7 εκατ. ευρώ. Τονίζει επίσης πως είναι διατεθειμένος να προσφέρει και ενέχυρο τις μετοχές του στον Alpha αξίας άνω των 46 εκ. ευρώ, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Διαβάστε: Αρνείται την οποιαδήποτε ευθύνη ο επιχειρηματίας

Τον κύκλο των απολογιών είχε ανοίξει τη Δευτέρα ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΤΤ, Μάριος Βαρότσης, ο οποίος σε υπόμνημα που παρέδωσε αρνήθηκε τις κατηγορίες, σημειώνοντας ότι όταν χορηγήθηκαν τα επίμαχα δάνεια η οικονομική εικόνα της χώρας ήταν εντελώς διαφορετική και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορούσε να προεξοφλήσει ότι δεν θα εξυπηρετηθούν. Ο κ. Βαρότσης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του.

Το απόγευμα απολογήθηκε και το στέλεχος του ΤΤ Χαράλαμπος Γιαγκούδης ενώπιον του ανακριτή. Ο 45χρονος πρώην υπάλληλος κατηγορείται για απιστία κατ΄εξακολουθηση, που αφορά σε τέσσερις περιπτώσεις δανείων.

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον συνήγορό του, Πάνο Μπιτσαξή, αρνείται την κατηγορία και τονίζει ότι προέβη στην αξιολόγηση των επίμαχων εταιρειών με βάση τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και την τότε οικονομική τους εικόνα, επισημαίνοντας τις ενδείξεις και αντενδείξεις για κάθε δάνειο. Σημειώνει ακόμη ότι τα δάνεια για τα οποία εισηγήθηκε ο ίδιος ήταν ενήμερα ως το 2012. Τέλος, σε ό,τι αφορά το δάνειο προς εταιρεία του Λ. Λαυρεντιάδη, φέρεται να υποστηρίζει ότι τρεις μήνες μετά τη χορήγησή του, η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε την αγορά της Proton Bank από τον επιχειρηματία, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο επιχειρηματίας εμφάνιζε καλή οικονομική εικόνα.

Μετά την απολογία του, ο Χ. Γιαγκούδης αφέθηκε ελεύθερος, με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δύο φορές το μήνα.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμα η επιστροφή του Άγγελου Φιλιππίδη στην Ελλάδα, με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης να δηλώνουν στο news.gr πως όλα είναι πλέον στο χέρι του Τούρκου εισαγγελέα, εκφράζοντας την άποψη ότι, λόγω και της σοβαρότητας της υπόθεσης, η έκδοση του πρώην επικεφαλής του ΤΤ θα γίνει εντός της εβδομάδας.

Για την υπόθεση εκκρεμούν ακόμα δύο εντάλματα σύλληψης, που αφορούν στον επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του, Αναστασία Βάτσικα, των οποίων τα ίχνη αναζητούνται.