Νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι έχει βρει το φυτό που ευθύνεται για το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Γνωστά δηλητήρια της εποχής έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί για το θάνατό του, όπως το αρσενικό ή η στρυχνίνη, ωστόσο, η νέα έρευνα εξηγεί ότι τα συγκεκριμένου τύπου δηλητήρια θα έπρεπε να είχαν δράσει πιο επιθετικά απ' ό,τι τελικά συνέβη στην περίπτωση του μεγάλου στρατηλάτη.
Οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Δηλητηρίων της Νέας Ζηλανδίας θεωρούν ως πιο πιθανό ένοχο ένα δηλητηριώδες φυτό, με την επιστημονική ονομασία Veratrum album, που ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και είναι γνωστό ως λευκός ελλέβορος.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές πιθανολογούν ότι ο Αλέξανδρος ήπιε κρασί, στο περιθώριο κάποιας οινοποσίας, που περιείχε το εν λόγω φυτό και του προκάλεσε έναν αργό και επώδυνο θάνατο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελλέβορος ήταν γνωστό βότανο στην αρχαία Ελλάδα και τον χρησιμοποιούσαν συχνά ως βότανο κατά του εμετού.
Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν σε θέση να επιφέρει τον θάνατο με τα ίδια χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα που είχε ο Μέγας Αλέξανδρος, καθώς και το ίδιο αργά.
"Πρέπει να σημειώσω όμως ότι ανεξάρτητα με το τι πιστεύουμε εμείς η αιτία θανάτου του Αλέξανδρου δεν μπορεί να αποδειχθεί. Ποτέ δεν θα μάθουμε τι πραγματικά συνέβη". αναφέρει ο Λίο Σκεπ, ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής της έρευνας.
Η εκτίμηση των ερευνητών για τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Toxicology.
Θυμίζεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε την τελευταία του πνοή το 323 π.Χ στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β' στη Βαβυλώνα.
Σύμφωνα με τον αρχαίο ιστορικό Διόδωρο, όλα ξεκίνησαν όταν ο Αλέξανδρος ήπιε "άκρατον οίνο" προς τιμήν του Ηρακλή. Λίγο μετά ο Αλέξανδρος άρχισε να πονά και ασθένησε.
Μετά από μάχη 12 ημερών, κατά την οποία ο Αλέξανδρος κάποια στιγμή δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει, ούτε να περπατήσει, τελικά άφησε την τελευταία του πνοή.