Υπόθεση ΤΤ: Επτά εντάλματα – Τέσσερις συλλήψεις για τα επισφαλή δάνεια

Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη, έλαβε από την ιδιωτική κλινική όπου νοσηλεύεται, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, κατηγορούμενος στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο κ. Κοντομηνάς αντιμετωπίζει στην υπόθεση του Ταμιευτηρίου τις κατηγορίες της απάτης, άμεσης συνέργειας σε απιστία και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στην κλινική όπου νοσηλεύεται, μετέβη ο ανακριτής Γιώργος Ανδρεάδης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, και έκρινε ότι ο επιχειρηματίας είναι πράγματι άρρωστος και δεν απαιτείται η μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο. Ο ίδιος ο κύριος Κοντομηνάς δηλώνει αθώος και ότι την Τρίτη, στην απολογία του, θα προσκομίσει όλα τα στοιχεία, που αποδεικνύουν την αθωότητά του.

Ο κ. Κοντομηνάς, πρόεδρος του ομίλου DEMCO, με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία και τονίζει ότι η αλήθεια θα λάμψει.

Είχαν προηγηθεί σχόλια από το περιβάλλον του επιχειρηματία, αργά τη νύχτα, σύμφωνα με τα οποία "θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες", ενώ επισημαίνεται ότι "θα αποδειχθεί ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά". Ειδικότερα, τονίζεται ότι το δάνειο έχει γίνει στο πλαίσιο της τραπεζικής πρακτικής και τραπεζικής νομιμότητας, με εγγυήσεις προσωπικές, που υπερβαίνουν κατά πολύ το μέγεθος του δανείου, σε αντίθεση με πολλά δάνεια μη εξυπηρετούμενα, που έχουν πάρει πολλοί άλλοι Έλληνες επιχειρηματίες."Ο κ. Κοντομηνάς βρίσκεται εδώ και τρεις ημέρες στο νοσοκομείο, δεν έχει ενημερωθεί για τίποτα ο ίδιος και δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί", ανέφερε επίσης το περιβάλλον του επιχειρηματία.

Άλλα τρία άτομα έχουν συλληφθεί έως τώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, σχετικά με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Πρόκειται για τον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή της τράπεζας, Μάριο Βαρότση, τον υψηλόβαθμο υπάλληλο του ΤΤ, Χαράλαμπο Γιαγκούδη και για μια 25χρονη υπάλληλο του ΤΤ.

Η έρευνα των εισαγγελέων διαφθοράς κάνει λόγο για ζημιά, που υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την οποία ασκήθηκε δίωξη για κακουργηματικές πράξεις σε βάρος 25 προσώπων.

Εντάλματα έχουν επίσης εκδοθεί για τον Έλληνα επιχειρηματία, Κυριάκο Γριβέα, κάτοικο Λονδίνου, και τη σύζυγό του, Αναστασία Βάτσικα.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, είναι και ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό για την υπόθεση της Proton Bank, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο. Στους εισαγγελείς Διαφθοράς διαβιβάστηκαν, στο πλαίσιο της έρευνας, πέντε πορίσματα από την αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ξεκίνησε την έρευνά της το 2010, για την περίοδο που αφορά το χρονικό διάστημα 2007- 2012. Επίσης, διαβιβάστηκε και ένα πόρισμα από την Αρχή για την Καταπολέμηση Κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα.

Τα πορίσματα της κεντρικής τράπεζας, πάντως, δεν εντοπίζουν όλες τις επισφάλειες, οι οποίες αναδεικνύονται από τη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα για τους επιχειρηματίες, που έχουν δώσεις εγγυήσεις με την προσωπική τους περιουσία.

Στη δικογραφία, που έχει σχηματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζονται περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης επιχειρηματιών με επισφαλή δάνεια, για τα οποία δεν έχει καταβληθεί στην Τράπεζα "ούτε ένα ευρώ". Χαρακτηριστικά, αναφέρεται περίπτωση επιχειρηματία, κατηγορούμενου σε άλλη υπόθεση, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε με 100 εκατ. ευρώ, ενώ άλλος επιχειρηματίας φέρεται να έλαβε δάνειο 110 εκατ. ευρώ.

Στο πόρισμα, που συνέταξε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις, που τα δάνεια όχι μόνο δεν διατέθηκαν για στήριξη επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά "προς δημιουργία πλούτου".

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επίμαχα ποσά απεκρύβησαν, ουσιαστικά, με τη μεταφορά τους σε offshore εταιρίες ή με τη διάθεσή τους για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό. Μάλιστα, στο πόρισμα της εισαγγελέως φαίνεται να γίνεται μνεία σε περίπτωση επιχειρηματικού δανείου, για το οποίο υπογράφηκε μεταξύ επιχείρησης και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ειδική ρήτρα, η οποία απαγορεύει στο πιστωτικό ίδρυμα να παρακολουθεί τη χρήση του δανείου.

Η δίωξη, που ασκήθηκε κατά των 25 προσώπων, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, επικεφαλής, αλλά και υπάλληλοι του ΤΤ, αφορά στα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του Νόμου 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, άμεσης συνέργειας σε απιστία, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, καθώς και άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση. Το τελευταίο αδίκημα αφορά κυρίως υπαλλήλους της τράπεζας, καθώς από στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι από τα χρήματα των δανείων έλαβαν ποσά σε λογαριασμούς τους.

Φιλιππίδης: επιστρέφω να δώσω εξηγήσεις

Στο μεταξύ την πρόθεση του να επιστρέψει στην Ελλάδα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να δώσει απαντήσεις στο θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, γνωστοποίησε ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας, Α. Φιλιππίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για τον κ. Φιλιππίδη έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και όπως ανέφερε ο ίδιος "επιστρέφω να δώσω εξηγήσεις. Είμαι σε προγραμματισμένο ταξίδι για ένα μήνα. Μαζεύω τα ραντεβού μου και επιστρέφω".

"Απαράδεκτη" χαρακτηρίζει ο Θανάσης Βαρλάμης, συνήγορος του πρώην επικεφαλής του ΤΤ, Άγγελου Φιλιππίδη, την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του εντολέα του "απαράδεκτη" καθώς, όπως τονίζει, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για τη σύλληψη του κ. Φιλιππίδη.

Ο δικηγόρος δηλώνει, επίσης, ότι ήδη έχει ενημερώσει τον ανακριτή πως ο κ. Φιλιππίδης βρίσκεται εκτός Ελλάδας και επισπεύδει την επιστροφή του, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση.