Νοσοκομείο Βόλου: Συνοδός ασθενή σε ρόλο νοσοκόμου

Το 2007 επί υπουργίας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, εγκαινιάζεται το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Σχεδόν 15 χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης - το Σεπτέμβριο του 1992 - για την ανέγερσή του. Το νέο νοσοκομείο της Μαγνησίας παρουσιάζει όλες τις προϋποθέσεις για να ονομαστεί σύγχρονο νοσοκομείο, έτοιμο να καλύψει τις περισσότερες ιατρικές ειδικότητες. Ένα νοσοκομείο, ικανό, με βάση τις μονάδες που στεγάζονται εκεί, να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες του νομού Μαγνησίας, αλλά και ασθενών που προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας.

Σήμερα, σε εποχές συζήτησης περί καθιέρωσης των 25 ευρώ, ως εισιτήριο νοσηλείας από τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη - πρόταση, η οποία τελικά δεν πέρασε - ένα περιστατικό έρχεται να προστεθεί στο...ανθολόγιο του πολύπαθου κλάδου της υγείας.

Το περιστατικό που θα σας περιγράψουμε, συνέβη το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής 3 Ιανουαρίου εν ώρα εφημερίας στο νοσοκομείο. Εκεί, έτυχε να βρεθώ εκτάκτως με συγγενικό μου πρόσωπο, το οποίο αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και χρειάστηκε να κάνει εξετάσεις. Παρά το γεγονός ότι το προσωπικό ήταν ευγενέστατο και εξυπηρετικό, ένα περιστατικό μου κίνησε την περιέργεια και με ξένισε. 

Την ώρα που βρισκόμουν στην αίθουσα αναμονής των Εκτάκτων Περιστατικών του Αχιλλοπούλειου, μία από τις νοσηλεύτριες που είχε εκείνη την ώρα βάρδια, με κάλεσε στο χώρο όπου γίνονται οι αιμοληψίες και ουροληψίες, για τη διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων. Μόλις με είδε μου παρέδωσε τον ουροσυλλέκτη, του προσώπου, το οποίο συνόδευα, για να το μεταφέρω ο ίδιος στο βιοχημικό, όπου θα εξεταζόταν το δείγμα.

Σε ερώτηση που ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα, προς την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, για το αν και κατά πόσο προβλέπεται η μεταφορά δειγμάτων από ασθενείς ή συνοδούς τους, η απάντησή της ήταν ξεκάθαρη: "Οι συγγενείς δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να μεταφέρουν ούρα ή αίμα, τα οποία προορίζονται για ανάλυση - εξετάσεις.
Κάτι τέτοιο αποτελεί αρμοδιότητα του βοηθού θαλάμου ή το νοσοκόμου, προσωπικό, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη συγκεκριμένη διαδικασία".

'Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Παγώνη, κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν επείγει η διαδικασία για να βγουν άμεσα τα αποτελέσματα των εξετάσεων. "Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην Αθήνα, όχι μόνο στην επαρχεία, με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού", προσθέτει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, ακολούθησε επικοινωνία με το διοικητική του νοσοκομείου, Κώστα Καραμπάτσα. Ερωτώμενος για το αν και κατά πόσο η έλλειψη προσωπικού, καθιστά υπεύθυνο το συνοδό ασθενή για τη μεταφορά ούρων προς εξέταση, ο κύριος Καραμπάτσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν νομιμοποιείται για κάτι τέτοιο, ούτε ο ασθενής ούτε ο συνοδός του.

"Αν ζητήθηκε είναι απαράδεκτο και θα το διερευνήσω. Για οποιαδήποτε αναφορά ή καταγγελία πολίτη θα πραγματοποιείται αυστηρός υπηρεσιακός έλεγχος. Αν ζητήθηκε από κάποιον εργαζόμενο του νοσοκομείου, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να έχει συμβεί. Δεν υπάρχει σχετική οδηγία και εφόσον συνέβη κάτι τέτοιο θα αποδοθούν ευθύνες. Σε θέματα εξυπηρέτησης του πολίτη και ποιότητας της δημόσιας υγείας δεν κάνουμε καμία έκπτωση. Από τις 21 Αυγούστου, οπότε και ανέλαβα, σημαία μας έχει γίνει η παροχή ορθών υπηρεσιών", απαντά στο news.gr ο διοικητής του νοσοκομείου. Ο ίδιος πάντως δεσμεύτηκε ότι αφού διαβάσει το σχετικό δημοσίευμα του news.gr, θα προβεί στις ανάλογες ενέργειες. 

Τα συμπεράσματα είναι σε κάθε περίπτωση δικά σας. Με δεδομένο πάντα ότι ο κάθε εργαζόμενος πολίτης καλείται να καταβάλει μηνιαία εισφορά προς τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Εκτός και αν τα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία αναζητούσε ο υπουργός Υγείας - αντί του εισιτηρίου των 25 ευρώ - είναι πέρα από την επιβάρυνση στα είδη καπνού και ο καταμερισμός νοσηλευτικών ή ιατρικών αρμοδιοτήτων στους ασθενείς και τους συνοδούς τους.