Οι "Άγιοι Ανάργυροι”, ακολουθούν το μονοπάτι που και άλλα ιδρύματα αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν. Το ίδρυμα που στηρίζει και φιλοξενεί άτομα με αναπηρίες κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης κονδυλίων. Οι εργαζόμενοι είναι τέσσερις μήνες απλήρωτοι από τη διοίκηση (που αποτελείται από γονείς αποκλειστικά, οι οποίοι χρηματοδοτούν και από την τσέπη τους το ίδρυμα). Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, καθώς οι οφειλές για φαρμακευτικό υλικό φτάνουν τις 25.000 ευρώ. Όπως λέει η πρόεδρος του ιδρύματος και γονέας, Ελευθερία Ζερβάκη Σμυρναίου, στο news.gr, “Aν δεν υπήρχε και η μητρόπολη Λαυρεωτικής που ενισχύει όταν μπορεί δίνοντας τρόφιμα και χρήματα, τότε τα παιδιά μας δεν θα είχαν ούτε να φάνε”.
Η λειτουργία του οικοτροφείου ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια. Το όνειρο των γονέων, παιδιών με αυτισμό και σύνδρομο Down έγινε πραγματικότητα. Μία ιδέα που γεννήθηκε το 1983 και υλοποιήθηκε πολύ αργότερα έλαβε σάρκα και οστά. Φτιάχνοντας το ίδρυμα, οι γονείς των παιδιών με σοβαρές εκ γενετής αναπηρίες, είδαν ένα σπίτι για τα παιδιά τους, όπου θα μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς ακόμα και όταν εκείνοι δεν θα είναι πια στη ζωή. Ένα καταφύγιο για εκείνους που δεν θα μπορούσαν να εργαστούν και να διεκδικήσουν ισάξια με τους υπόλοιπους συνανθρώπους τους εξαιτίας της φυσικής τους αδυναμίας.
Με τα σημερινά δεδομένα της κρίσης και των αλλεπάλληλων περικοπών “οι γονείς-ιδρυτές των “Αγίων Αναργύρων” έχουν βάλει μέχρι στιγμής από την τσέπη τους 7.000 έκαστος. Μέχρι το τέλος του μήνα καλούνται να καταβάλουν επιπλέον 1000 ευρώ για έκτακτες ανάγκες όπως θέρμανση, πάνες και μία μικρή ποσότητα φαρμάκων, τα οποία είναι απαραίτητα”, συνεχίζει η κυρία Ζερβάκη.
Η οφειλή του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), προς το ίδρυμα, ανέρχεται στα 292.000 ευρώ, χρήματα που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των γονέων προς τα ταμεία. Όπως υποστηρίζει η κυρία Ζερβάκη τα 52 παιδιά που φιλοξενούνται εκεί θα αναγκαστούν να φύγουν αν συνεχιστεί να εξελίσσεται η κατάσταση σε αυτούς τους ρυθμούς. “Μία προσπάθεια 25 ετών, που κινδυνεύει να καταρρεύσει μέσα σε 6 μήνες”, είναι η κραυγή αγωνίας της προέδρου του οικοτροφείου. “Αναλογιστείτε ότι εκτός από τις βασικές ελλείψεις, τα 36 άτομα που απαρτίζουν το προσωπικό κάνουν υπομονή και μόνο υπομονή”. Παιδοκόμοι, νοσηλεύτριες, μαγείρισσες, συντηρητές, ψυχίατρος, παθολόγος είναι μερικές από τις ειδικότητες που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των παιδιών του ιδρύματος σε 24ωρη βάση.
Μιλώντας με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο, αναφέρθηκε στο μεγάλο χρέος του Οργανισμού που αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή. “Σκοπός μας είναι να ρυθμίσουμε το 1,8 δισ. και να λάβουμε επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε μέχρι το τέλος του έτους να πετύχουμε ελάφρυνση του χρέους μας”. Όσον αφορά στις πληρωμές, ο κ. Παπαγεωργόπουλος, είπε ότι οι πληρωμές θα γίνουν με τη σειρά και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν επιλεκτικές πληρωμές εκτός αν είναι μεγάλη ανάγκη. “Τα ιδρύματα βέβαια χαίρουν μεγαλύτερης νομιμοποίησης γιατί δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθησία τέτοια ζητήματα. Ο ΕΟΠΥΥ είναι κάτι τεράστιο που έγινε πολύ γρήγορα. Χρειάζεται τον χρόνο του.”, επισημαίνει.
Σήμερα, οι εργαζόμενοι και οι γονείς του ιδρύματος συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου στεγάζεται η γενική γραμματεία πρόνοιας. Όσο κι αν επικαλείται κανείς τα προβλήματα που έχει στην καθημερινότητά του, ένα είναι βέβαιο. Ότι τα άτομα με αναπηρία οφείλουν να έχουν αντιμετώπιση όχι διαφορετική από των υπολοίπων συνανθρώπων τους, αλλά εκείνη που θα τους επιτρέπει να είναι αξιοπρεπείς σε μία ζωή που δεν τους υποδέχτηκε ανοιχτόκαρδα.