Συνεδριάζει από τις 11:00 της Τρίτης η γενική συνέλευση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για να ληφθεί απόφαση για το μέλλον της απεργίας τους, ο επανακαθορισμός της στάσης τους δηλαδή μετά την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.
Εκκρεμεί ο καθορισμός ραντεβού του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τους γιατρούς, ώστε να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας επιθυμεί να ξεκινήσει το συντομότερο ο διάλογος με τους γιατρούς -με ή χωρίς απεργία - καθώς όπως δηλώνει σε κάθε ευκαιρία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Υγείας Α.Γεωργιάδης, "η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να περιμένει".
Την Τετάρτη 18 ή το αργότερο την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσουν και οι πρόεδροι των κατά τόπους συλλόγων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τις δύο πλευρές να βρουν λύση και η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας και των γιατρών αναμένεται να γίνει παρά το γεγονός ότι η απεργία συνεχίζεται. Πάντως, το ραντεβού δεν έχει οριστεί ακόμη.
Σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών είναι οι απολύσεις γιατρών που είχε εξαγγείλει πριν από περίπου έναν μήνα ο κ. Γεωργιάδης, αν και τις τελευταίες ημέρες δείχνει να έχει υπαναχωρήσει. Ωστόσο, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι οι απολύσεις είναι πιθανές στο πλαίσιο της κινητικότητας, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού στο πρόσφατο παρελθόν.
Επίσης, άλλα "αγκάθια" είναι η μορφή του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η μετάβαση σε αυτό χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών, αν δηλαδή θα είναι πλήρους ή και αποκλειστικής απασχόλησης, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι όλοι ή μέρος αυτών θα επαναπροσληφθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς: Σταματήστε την απεργία, έχει κοινωνικές επιπτώσεις
Στις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η απεργία των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται η διοίκηση του οργανισμού, η οποία καλεί τους γιατρούς να προσέλθουν σε διάλογο με το υπουργείο Υγείας για να συζητήσουν τη λειτουργία του ενιαίου πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ο Οργανισμός κάνει ακόμη μια έκκληση στους ιατρούς να ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών Ανικανότητας (αναρρωτικές άδειες, εγκυμοσύνης κ.λ.π.) και των Επιτροπών Φαρμάκου Υψηλού Κόστους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, «από τις 1.102, εδώ και μήνες, προγραμματισμένες Επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), κατά το διάστημα της απεργίας ακυρώθηκαν οι 863, που θα εξέταζαν 18.535 ασφαλισμένους. Οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν πολλούς μήνες τη σειρά τους και θα χρειαστεί να περιμένουν ξανά και να ταλαιπωρηθούν μένοντας, κάποιοι από αυτούς, χωρίς σύνταξη ή επίδομα».
Επίσης, σημειώνεται ότι «μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν εξετάζονται από τις αντίστοιχες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές, έτσι ώστε να εγκριθούν οι αναρρωτικές τους άδειες και οι άδειες κατά τη διάρκεια της κυήσεως για να τους καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά».
Παράλληλα, αναφέρεται ότι «εκατοντάδες απόφοιτοι Λυκείου δεν εξετάζονται από τις επιτροπές αναπηρίας για να πάρουν το αναγκαίο πιστοποιητικό συμμετοχής στη διαδικασία εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με το ειδικό καθεστώς των Ατόμων με Αναπηρία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάνουν τη χρονιά».
«Η κατάργηση κρίσιμων κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως η πρόσβαση σε γιατρούς, φάρμακα και εξετάσεις στο βωμό των κινητοποιήσεων, δεν μπορεί να είναι ανεκτή από την κοινωνία. Η περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.