H συγκράτηση των ασθενών εκτός νοσοκομείου τέθηκε ως στόχος ενός νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο Χειμερινό Σεμινάριο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης έγινε με αφορμή τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε εθνική μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Ο επίκουρος καθηγητής Κ. Σουλιώτης και ο γενικός ιατρός, πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας και Εθνικός Αντιπρόσωπος στον Πανελλήνιο Οργανισμό Υγείας για την Ψυχική Υγεία, Π. Θεοδωράκης, παρουσίασαν τις διεθνείς τάσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η ανάπτυξη του συστήματος στη βάση του οικογενειακού ιατρού και της ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με σκοπό τη μείωση των δαπανών υγείας και της αποδοτικότερης λειτουργίας του συστήματος υγείας.
Ο κ. Σουλιώτης, έθεσε ως βασικό στόχο ενός νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τη συγκράτηση των ασθενών εκτός νοσοκομείου και παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πρότασης της Επιστημονικής Επιτροπής για την ΠΦΥ τα οποία είναι:
- Ο περιφερειακός σχεδιασμός και η διαμόρφωση ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Η διοικητική αυτονομία σε επίπεδο δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η βασική δέσμη υπηρεσιών που θα παρέχεται ανεξάρτητα από το αν έχει απολεσθεί το ασφαλιστικό δικαίωμα.
- Η 24ωρη λειτουργία, η ομάδα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων.
- Ο οικογενειακός ιατρός ως υποχρέωση ως προς τη δήλωσή του αλλά χωρίς αποκλεισμούς για την πρόσβαση σε υπηρεσίες ειδικών, ιδίως για χρονίως πάσχοντες.
- Ο προσωπικός ιατρός, η κατ' οίκον φροντίδα με την ενεργοποίηση του ρόλου του νοσηλευτή στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και η πιστοποίηση της ποιότητας.
- Ο ιατρικός φάκελος.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην διεθνή εμπειρία και τον σημαντικό ρόλο του οικογενειακού ιατρού στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα συστήματα του εξωτερικού και την συγκράτηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ ο κ. Σουλιώτης υπογράμμισε ότι "τα προβλήματα πρόσβασης των πολιτών στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις υπό ασφαλιστική κάλυψη παρεχόμενες φροντίδες, ενοχοποιούνται αφ' ενός για την οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών και αφ' ετέρου για την αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία".
Επίσης, ο κ. Σουλιώτης επεσήμανε τη συμβολή και την αναγκαιότητα κάποιων ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πέραν αυτών που αναλαμβάνουν ρόλο οικογενειακού ιατρού) και έθεσε ως αναγκαία συνθήκη για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τον επαναπροσδιορισμό των απαιτούμενων πόρων.
Τέλος, τόνισε την αναγκαιότητα αξιοποίησης όλων των υφιστάμενων δομών καταλήγοντας ότι "η ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνιστά επένδυση και συμβάλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας".