Τι αλλάζει στις υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους

Στην ανάγκη μετάλλαξης του σημερινού ρόλου του ΕΟΠΥΥ, από παρόχου και αγοραστή υπηρεσιών υγείας, σε αγοραστή μόνο, καταλήγουν οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στη συνολική έκθεση για την Υγεία που εγκρίθηκε σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Τι αλλάζει λοιπόν στην πρωτοβάθμια υγεία με την έκθεση αυτή;

Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ περνούν στο ΕΣΥ, καθώς η έκθεση “καταλήγει στη μεταφορά των υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ π.χ. στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), και προβλέπει τη λειτουργική ενοποίησή τους με τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία)”. Αυτό -εκτιμά η έκθεση- μειώνει τον κατακερματισμό του συστήματος, συμβάλλει στη δημιουργία δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επιτρέπει την ενδυνάμωση τόσο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και των εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα συμβόλαια του ΕΟΠΥΥ, ως αγοραστής πλέον, υπηρεσιών θα πρέπει να διέπονται από τρεις βασικούς κανόνες: (α) η κάλυψη να αναφέρεται μόνο σε ιατρικές παρεμβάσεις τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας, (β) η σύναψη συμβάσεων να υπακούει στα κριτήρια της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της ισότητας, (γ) ο έλεγχος και η αξιολόγηση να συνιστούν θεμελιώδεις παραμέτρους της διαχειριστικής διαδικασίας.

Με την αποφόρτιση του ΕΟΠΥΥ από την παροχή των υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί σημαντικά η διαχειριστική και συμβολαιακή του ικανότητα και εν τέλει η διαπραγματευτική του ικανότητα.

Με βάση την έκθεση, οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν 24ωρη καθημερινή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όχι σε πρωινή πενθήμερη και σε περιορισμένη χρονικά βάση, όπως σήμερα. Αναγκαιότητα χαρακτηρίζεται η “εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και της κάρτας υγείας” ανά ασφαλισμένο, καθώς και η φροντίδα στο σπίτι, όπου κρίνεται απαραίτητη. Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ στο εξής θα πρέπει να αναλάβει δράσεις και για τους ανασφάλιστους.

Στην έκθεση αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο "νέος" ΕΟΠΥΥ πρωτίστως θα πρέπει να εγγυάται την πλήρη κάλυψη του συνόλου των ασφαλισμένων, με την υιοθέτηση ενός βασικού πακέτου παρεχομένων υπηρεσιών.

Όσον αφορά στο θέμα των ειδικοτήτων που απαιτούνται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο και σε αυτό των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, η έκθεση τα αφήνει ανοιχτά, καθώς οι συντάκτες της έκθεσης αναμένουν να δουν πόσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι διατεθειμένοι να ενταχθούν στο ΕΣΥ και πόσοι κρίνονται κατάλληλοι γι' αυτό, για να προχωρήσουν σε προτάσεις και νέο σχεδιασμό στη συνέχεια. Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι -κυρίως γιατροί- στον ΕΟΠΥΥ ως πάροχο, πιθανόν να μπουν σε διαθεσιμότητα έως ότου αποφασιστεί πόσοι και ποιοι μπορούν να επαναπροσληφθούν στο νέο ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αναφερόμενος από το βήμα της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου με θέμα “Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Υγείας: Βελτιώνοντας την Υγεία των Πολιτών” στις αλλαγές που έρχονται στην Υγεία, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για μία μεγάλη ευκαιρία μέσα στην κρίση.

“Τη δεκαετία 2000-2010 είχαμε τα περισσότερα χρήματα της ιστορίας μας. Κάναμε καμιά μεταρρύθμιση;”, διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης, και συνέχισε λέγοντας ότι γι’ αυτόν η κρίση είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες για αλλαγές. “Γιατί οι Κινέζοι που είναι ένας εξαιρετικά σοφός λαός, με μεγάλη ιστορία και με μεγάλο πολιτισμό, έχουν κάνει την εξής συγκλονιστική πολιτισμική επιλογή: Έχουν βάλει το ίδιο ακριβώς ιδεόγραμμα για την καταστροφή και την ευκαιρία. Τι θέλω να πω με αυτό; Εναπόκειται σε εσένα, εσύ θα αποφασίσεις εάν αυτό που σου έτυχε είναι καταστροφή ή εάν αυτό που σου έτυχε, είναι ευκαιρία”.