Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008. Σάββατο βράδυ. Ένα περιστατικό λαμβάνει πανελλαδικές διαστάσεις, και γίνεται η αιτία για αναταραχές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ο μαθητής λυκείου, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, πέφτει νεκρός από το όπλο του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.
Ακολουθούν σοβαρά επεισόδια από μερίδα πολιτών σε όλη την Ελλάδα. Κάποιοι σπεύδουν μάλιστα να τα χαρακτηρίσουν ως εξέγερση, βλέποντας να έχουν συνέχεια αλλά και διάρκεια.
Αντιδράσεις προκαλούνται σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Κομοτηνή, Βόλο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα και Αγρίνιο κλυδωνίζονται από την οργισμένη αντίδραση του κόσμου. Πορείες διαμαρτυρίας διοργανώνονται το ίδιο βράδυ του περιστατικού, και οδηγούν σε μεγάλες υλικές ζημιές σε γραφεία, καταστήματα, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Η Αθήνα υφίσταται τις πιο εκτεταμένες καταστροφές.
Ο Γρηγορόπουλος, πέφτει νεκρός μετά από φραστική διένεξη με τον ειδικό φρουρό, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Η ιατροδικαστική εξέταση δείχνει ότι η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στο δέκατο θωρακικό σπόνδυλο.
Η διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίο Αμφισσας, το οποίο κήρυξε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με άμεσο δόλο, τον δράστη του εγκλήματος Επαμεινώνδα Κορκονέα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, έδειξε ότι ο αστυνομικός σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε όχι μία, αλλά δύο επαναληπτικές βολές. Στην ετυμηγορία αναφέρεται ότι ο ειδικός φρουρός προέβη σε αυτή την πράξη χωρίς να έχει προκληθεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Αμέσως, η πληροφορία της δολοφονίας του μαθητή διαδίδεται σε ολόκληρη την Ελλάδα από το Διαδίκτυο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εκδηλώσεις βίας που ακολούθησαν μετατοπίστηκαν από το Πολυτεχνείο στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου διακομίσθηκε ο άτυχος νεαρός για να διαπιστωθεί τελικά ο θάνατός του.
Αφού πληροφορήθηκε το περιστατικό, ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης κίνησε άμεσα η διαδικασία προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δυο ειδικοί φρουροί, όπως επίσης και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων. Λίγο αργότερα οι εμπλεκόμενοι φρουροί προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση, ενώ ορίστηκαν άμεσα τρεις εισαγγελείς προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια του περιστατικού.
Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται η κηδεία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, παρουσία χιλιάδων πολιτών. Την ολοκλήρωση της κηδείας ακολουθούν εκτεταμένα επεισόδια και πετροπόλεμος στην ευρύτερη περιοχή Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναπαράγοντας τα σχόλια της Καθημερινής χαρακτήρισε τις ταραχές ως “τις χειρότερες στην Ελλάδα από το 1974, οπότε και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία”. Τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στο γεγονός που πυροδότησε τα περιστατικά της βίας. Το BBC από την πλευρά του χαρακτηρίζει τα γεγονότα ως εξέγερση.
Μετά την παραίτηση, για προσωπικούς λόγους των δικηγόρων υπεράσπισης των δύο ειδικών φρουρών, έπειτα από τη δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού από το φόνο και δεκάδες μαρτυρίες, την υπεράσπιση τους αναλαμβάνει ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.
Το ενδεκασέλιδο απολογητικό υπόμνημα του ειδικού φρουρού εστιάζεται στα εξής συμπεράσματα: “έχω πληροφορηθεί ότι οι νέοι αυτοί, ενώ κατοικούν στο Παλαιό Ψυχικό και είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, τα οποία επιλέγουν ως χώρο διασκέδασης”. Το παιδί, σύμφωνα με τη γραμμή του κατηγορουμένου, “είχε αποβληθεί από τη Σχολή Μωραΐτη και άλλαζε συχνά σχολεία, κάτι που αποτυπώνει μια αποκλίνουσα συμπεριφορά”. Επίσης, ενέπλεξε το θανόντα σε περιστατικά βίας που είχαν προηγηθεί στο γήπεδο Χαλανδρίου κατά τη διάρκεια αγώνων υδατοσφαίρισης, χωρίς ωστόσο να δικαιολογήσει τις πηγές βάσει των οποίων στηρίζει τις αναφορές του.
Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας (αποτελούταν από 3 τακτικούς δικαστές και 4 ένορκους) έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ένοχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, και τον Σαραλιώτη για συνέργεια. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες ενώ ο Σαραλιώτης υποβλήθηκε στην ποινή της κάθειρξης για δέκα χρόνια (ψήφοι 6-1).