ΣτΕ: Αναμένεται η απόφαση για το υπηρεσιακό απόρρητο

Αναμένεται σύντομα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το υπηρεσιακό απόρρητο καθώς εκδικάστηκε σήμερα η προσφυγή της Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος- ΙΝΚΑ.

Το ΙΝΚΑ προσέφυγε κατά της εγκυκλίου (ΠΟΛ 1077) με την οποία, όπως υποστηρίζεται "με τρόπο πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, το σύνολο του προσωπικού χώρου του πολίτη (κάθε οικονομική πράξη, κάθε ιατρικό δεδομένο, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές εξετάσεις, εγχειρήσεις) χωρίς την αρωγή της Δικαιοσύνης, διαβιβάζεται στο υπουργείο Οικονομικών και από εκεί -με δεδομένη την αποσύνθεση του κρατικού μηχανισμού και το νέο θεσμικό πλαίσιο που επικρατούν μετά τα μνημόνια- διαρρέει, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ακόμα και σε κακοποιούς".

Η οργάνωση των καταναλωτών σημειώνει ότι τα υπηρεσιακά απόρρητα (ιατρικό, τραπεζικό, επικοινωνιών κτλ.) ισχύουν στα λοιπά ευρωπαϊκά κράτη για παράδειγμα σε Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Αγγλία και αίρονται μόνο με παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Το ΙΝΚΑ ζητά την επαναφορά του κριτηρίου της αθωότητας καθώς επίσης και ίσα δικαιώματα με τους λοιπούς Ευρωπαίους. "Η ΠΟΛ 1077 ήταν, απλά, προπομπός των κατασχέσεων που ήδη έχουν αρχίσει και των πλειστηριασμών που θα επακολουθήσουν" καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΝΚΑ.