Άδωνις: Θα χάνει μόρια για τη θέση του όποιος γιατρός απεργεί

Επιπτώσεις για τους γιατρούς που απεργούν ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στα πλαίσια της ολοένα και πιο σκληρής κόντρας των δύο πλευρών, που δε λέει να κοπάσει.

Ο υπουργός Υγείας απέστειλε το απόγευμα της Τετάρτης νέο τελεσίγραφο προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τους κάλεσε να προσέλθουν για διάλογο για την μεταρρύθμιση στον Οργανισμό.

Ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης τους έδωσε διορία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να λήξουν την απεργία και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, διευκρίνισε ότι ανέφερε οι γιατροί που απεργούν, χάνουν τη δυνατότητα μοριοδότησης για το ΕΣΥ, καθώς και για τις θέσεις που προκηρύσσονται μετά τις αλλαγές.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν όσοι γιατροί μείνουν εκτός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, λόγω αφαίρεσης της ειδικότητας τους, να συνεχίσουν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου θα γίνει ενημέρωση για τον ΕΟΠΥΥ στη Βουλή με βάση και το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής που θα αξιολογήσει συνολικά τον Οργανισμό και θα εισηγηθεί προτάσεις για την επόμενη ημέρα του ΕΟΠΥΥ.

Μετά την προθεσμία αυτή, ο υπουργός Υγείας, εμμέσως πλην σαφώς διαμήνυσε ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαθεσιμότητας- κινητικότητας χωρίς μάλιστα να ισχύουν ευνοϊκές ρυθμίσεις πχ η πριμοδότηση των ιατρών, για τους γιατρούς- απεργούς.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής για τις ενέργειές του. "Όλα τα κόμματα στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, δέχθηκαν πως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να εξαιρεθούν της κινητικότητας, ενώ αποδέχθηκαν και την ανάγκη για μια δομή ΠΦΥ, με επικεφαλής το κράτος και όχι τον ΕΟΠΥΥ", δήλωσε.

"Το δεδομένο των κλειστών πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ μας αναγκάζει να επισπεύσουμε τη διαδικασία της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας", πρόσθεσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τους γιατρούς ότι αδιαφορούν για τους ασθενείς.

"Με εκπλήσσει η στάση τους. Επιλέγουν οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν ερήμην τους, μονομερώς. Αλλά με εκπλήσσει και το μέγεθος της αδιαφορίας τους. Δεν τους αφορά καθόλου ο κόσμος, οι ασφαλισμένοι που ταλαιπωρούνται", είχε πει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.