Δεν επιστρατεύονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διαψεύδει την επιστράτευση των γιατρών.

"Δεν έχω πει ποτέ τη λέξη επιστράτευση. Η επιστράτευση εφαρμόζεται όταν δεν υπάρχει λύση, εμείς έχουμε πολλές λύσεις", τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

"Εμείς δεσμευόμαστε ότι αν οι γιατροί λύσουν την απεργία τους, για ένα μήνα δε θα γίνει τίποτα. Να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για τους γιατρούς που θίγονται", πρόσθεσε ο υπουργός.

Εκτιμάται ότι από την αρχή των κινητοποιήσεων έχουν "χαθεί" περίπου 455.000 ραντεβού ασφαλισμένων με τους γιατρούς του Οργανισμού – περί τις 65.000 ραντεβού στις μονάδες υγείας κλείνονται ημερησίως- ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Μετά τη διακοπή των 633 συμβάσεων ισάριθμων γιατρών- εργαζόμενων του Οργανισμού στην οποία προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ με απόφασή του τη Δευτέρα στερώντας τους τη δυνατότητα να δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία το απόγευμα, υλοποιείται το δεύτερο μέτρο που αφορά την αύξηση του μηνιαίου "πλαφόν" των επισκέψεων στους υπόλοιπους 4.300 συμβεβλημένους γιατρούς από 200 επισκέψεις σε 300.

Το υπουργείο εξετάζει και άλλες λύσεις.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι αν η απεργία δεν τελειώσει, τότε "θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο οι πολίτες να έχουν τις φροντίδες που πρέπει. Θα βάλουμε νέους γιατρούς συμβεβλημένους στο σύστημα, τις θέσεις αυτών θα τις πάρουν άλλοι γιατροί".

Η συνταγογράφηση από τα νοσοκομεία και συμβάσεις με άλλους γιατρούς βρίσκεται ανάμεσα στις λύσεις που σκέφτεται το υπουργείο, αν δεν λυθεί η απεργία, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης.

"Για τον πολίτη οι υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ είναι μακράν καλύτερες. Για πρώτη φορά με τον ΕΟΠΥΥ έχει καλύτερες υπηρεσίες ο πολίτης", σημείωσε ακόμη.