Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος κορυφώνεται το απόγευμα το "Καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική" που διοργανώνουν κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι οποίοι αντιτίθενται στην επένδυση.
Με στάσεις που πραγματοποίησε στην Κατερίνη, τη Λάρισα, τον Βόλο και τη Λαμία το "Καραβάνι αλληλεγγύης" των κατοίκων της Χαλκιδικής, είχε ως στόχο να ενημερώσει τους πολίτες όλης της χώρας για τις "καταστροφικές συνέπειες της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και την ποινικοποίηση των αγώνων όσων αντιτίθενται σε αυτήν".
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, "στις πόλεις από τις οποίες πέρασαν οι κάτοικοι είχαν συναντήσεις με φορείς, προχώρησαν σε ενημέρωση των κατοίκων και διοργάνωσαν πορείες διαμαρτυρίας.
Το "Καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης" κορυφώνεται σήμερα με την τελευταία στάση των κατοίκων της Χαλκιδικής στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Νωρίτερα οι κάτοικοι έδωσαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, ενώ επέδωσαν επιστολή στα κεντρικά γραφεία της "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.", στην οποία δηλώνουν ρητά, ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την προστασία του τόπου.
"Η Ελλάδα δεν είναι ενημερωμένη πλήρως γι' αυτό που πρόκειται να γίνει στη Χαλκιδική. Γι' αυτό διοργανώσαμε το καραβάνι", εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Ζουμπάς, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Χαλκιδικής.
Ο ίδιος επανέλαβε, ότι στη Χαλκιδική προβλέπεται τεράστια μεταλλευτική δραστηριότητα, που θα είναι η καταστροφή του τόπου, ενώ κατήγγειλε ότι "η κυβέρνηση κάνει λόγο για τήρηση της νομιμότητας με κάθε κόστος, ωστόσο δεν τηρείται κανενός είδος νομιμότητα στην εταιρεία, η οποία έχει προχωρήσει σε αποδεδειγμένες παρανομίες".
Παρόντες για να δηλώσουν τη στήριξή τους στους κατοίκους ήταν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι βουλευτές, Δημήτρης Τσουκαλάς και Κατερίνα Ιγγλέση, εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής, Σπύρος Χαλβατζής, εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Σπίθας.
"Πιστεύω, ότι αυτός ο αγώνας υπερασπίζεται πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον, υπερασπίζεται την τοπική ανάπτυξη, τη δημόσια υγεία αλλά και τις αξίες της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας", παρατήρησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
"Προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η επεξεργασία ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης για όλη τη χώρα που για τη Χαλκιδική θα έχει ως εξειδίκευση ένα πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης που αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού θα δημιουργήσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που ισχυρίζονται δήθεν ότι θα χαθούν οι υποστηρικτές αυτής της επένδυσης", συμπλήρωσε.
Ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε, ότι "το συλλογικό συμφέρον βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Τα μονοπώλια επενδύουν εκεί που έχουν το μεγαλύτερο και το πιο σύντομο κέρδος και αδιαφορούν για τη ζωή, την υγεία και την καταστροφή ευρύτερων περιοχών. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτό".
Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ρεβέκκα Χαρμς, η οποία χαρακτήρισε την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική "έγκλημα κατά της φύσης με ευρωπαϊκές διαστάσεις" και δεσμεύτηκε, ότι θα παρουσιάσει τον αγώνα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αρχής γενομένης από την ελληνική Προεδρεία, καθώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξορυκτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική είναι αντίθετες με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
"Τα κέρδη είναι αυτά που σήμερα καταστρέφουν τους ανθρώπους, τη ζωή, το περιβάλλον και τις παραγωγικές δραστηριότητες στην περιοχή. Θα μπορούσε να υπάρξει μια αειφόρος τουριστική ανάπτυξη σε μια περιοχή που βρίσκεται τόσο κοντά στο Άγιο Όρος και είναι η πατρίδα του Αριστοτέλη".
Στις 16:00 οι κάτοικοι της Χαλκιδικής θα βρεθούν στα Προπύλαια για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την πλατεία Συντάγματος.