“Δεν επιβαρύνει την τιμή των φαρμάκων η εισφορά 0,4 τοις χιλίοις”

Δεν επιβαρύνει την τιμή των φαρμάκων, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους ασφαλισμένους η εισφορά 0,4 τοις χιλίοις υπέρ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, διευκρινίζει ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του, διαψεύδοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ, στην οποία η εισφορά αυτή κατονομάζεται ως "στρέβλωση" που κρατά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα και πρέπει να καταργηθεί.

Όπως εξηγεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος:

"Ι. Για την διαμόρφωση της χονδρικής ή λιανικής τιμής, δεν λαμβάνεται υπόψη η εισφορά αυτή.
II. Την  εισφορά αυτή καταβάλλουν οι φαρμακοποιοί ως συνδρομή προς τον σύλλογό τους και επιβαρύνει μόνον αυτούς, όπως επιβαρύνεται κάθε μέλος ενός συλλόγου όταν καταβάλει την συνδρομή του στον σύλλογό του, χωρίς να επηρεάζει την τιμή του φαρμάκου. Δηλαδή δεν επιβαρύνει ούτε τον καταναλωτή, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία".

Ο Σύλλογος εκφράζει τη βεβαιότητα πως η συγκεκριμένη εισφορά συμπεριελήφθη εκ παραδρομής στο σχετικό κατάλογο που συντάσσει η Επιτροπή με σκοπό τον "εξορθολογισμό των μη ανταποδοτικών χρεώσεων υπέρ τρίτων", και κατά συνέπεια στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

"Ο ΠΦΣ έχει ενημερώσει σχετικά τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, με την πεποίθηση ότι οι ηγεσίες τους θα λάβουν υπόψη τους τις παραπάνω διευκρινίσεις", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.