Για αρκετές ακόμα μέρες φαίνεται ότι θα συνεχιστεί ο έλεγχος στα αμπάρια του πλοίου NOOR-M, το οποίο ακινητοποιήθηκε ανοικτά της Σύμης και οδηγήθηκε στη Ρόδο.
Το σκάφος θεωρείται ύποπτο για μεταφορά χιλιάδων όπλων και πυρομαχικών σε εμπόλεμη ζώνη.
Ο Χουσεΐν Γιλμάζ, καπετάνιος του πλοίου, πάντως, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν παράνομα όπλα, ούτε φορτία που προορίζονταν για το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα τρία κιβώτια που ανοίχτηκαν περιέχουν σφαίρες μικρού (για καλάσνικοφ) και μεγάλου διαμετρήματος.
Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας σημείωναν ότι τα έγγραφα του πλοίου αναφέρουν ότι μέσα στα 56 από τα συνολικά 59 εμπορευματοκιβώτια βρίσκονται 20.000 καλάσνικοφ και πυρομαχικά, όπως σφαίρες και άλλα.
Ωστόσο, έλεγαν πως το ακριβές περιεχόμενο θα εξακριβωθεί μετά το άνοιγμα των εμπορευματοκιβωτίων, παρουσία εισαγγελέα και τελωνειακών.
Αποστολέας του φορτίου εμφανίζεται στα παραστατικά ουκρανική εταιρεία που έχει έδρα στο Κίεβο κι η οποία φέρεται να είναι κρατικών συμφερόντων.
Μάλιστα από Ουκρανούς παράγοντες εκφράζεται τις τελευταίες ώρες "έντονη δυσφορία", αφού θεωρούν ότι "η συγκεκριμένη μεταφορά όπλων ήταν απολύτως νόμιμη μεταξύ των κυβερνήσεων Ουκρανίας και Λιβύης".
Ωστόσο, προηγούμενες εκτιμήσεις ήθελαν το λιμάνι τελικού προορισμού του φορτίου να βρίσκεται στη Συρία.
Η πλευρά της ουκρανικής εταιρείας αποδίδει στην ελληνική πλευρά "υπερβάλλοντα ζήλο και προσπάθεια δυσφήμησης" της χώρας.
Ωστόσο εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι στην συγκεκριμένη εταιρεία είχε αποδοθεί σε έρευνα του ΟΗΕ το 2011 ότι "μεσολαβεί προκειμένου να σπάει το εμπάργκο τροφοδοσίας με όπλα του καθεστώτος Καντάφι".
Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης βρέθηκε στη Ρόδο κατά τη διάρκεια του ανοίγματος των πρώτων κοντέινερ.
"Έχουμε διαπιστώσει τρία πράγματα: Ότι είναι έμφορτο από σφαίρες και από οπλισμό. Βεβαίως δεν έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε έως τώρα όλα τα κιβώτια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Το ίδιο το πλοίο δεν πληροί τους κανόνες ασφαλείας και για αυτό θα κρατηθεί", τόνισε ο υπουργός.