Τι δικαιώματα έχει η μικρή Μαρία

Διατηρείται το θολό τοπίο σχετικά με το μέλλον της ζωής της μικρής Μαρίας, το κορίτσι που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα.

Πολλές πλευρές ερίζουν για τη διεκδίκηση της τύχης της.

Προς το παρόν, το μικρό ξανθό κορίτσι διαμένει στο Χαμόγελο του Παιδιού και φιλοξενείται έως ότου βρεθεί λύση.

Αν και προτάθηκε επιθετικά το σενάριο της υιοθεσίας από νέα οικογένεια στην Ελλάδα ή στη Βουλγαρία, παραμένει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να προωθηθεί σε δομές της Βουλγαρίας όπου ζουν οι βιολογικοί της γονείς, ενώ δεν αποκλείεται την επιμέλειά της να διεκδικήσουν και οι θετοί γονείς της, εάν η κατηγορία εναντίον τους αλλάξει από αρπαγή ανηλίκου σε παράνομη υιοθεσία.

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για λανθασμένους χειρισμούς στην υπόθεση καθώς και για βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού.

Απαντώντας την Τρίτη 5 Νοεμβρίου σε σχετική καταγγελία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, έκανε λόγο για ανεπάρκεια της πολιτείας να εξασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ανήλικης, αλλά και για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ρομά μέσα από την αναπαραγωγή στερεότυπων και ρατσιστικών στάσεων.

Ήδη, ο Συνήγορος του Πολίτη ετοιμάζει επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στην οποία θα επισημαίνεται η ανάγκη προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών.

Ειδικά για τις περιπτώσεις που η εισαγγελική αρχή επιτρέπει τη δημοσιοποίηση εικόνας ανηλίκου, με στόχο την ανεύρεσή του ή τον εντοπισμό άλλων προσώπων, ο Συνήγορος τονίζει ότι η χρήση των φωτογραφιών αυτών θα πρέπει να περιορίζεται στην εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού, να μην επαναλαμβάνεται και γίνεται αντικείμενο αυθαίρετων γενικεύσεων για λόγους εντυπωσιασμού και να διακόπτεται απολύτως όταν οι λόγοι της δημοσιοποίησης εκλείπουν.

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι ο Συνήγορος προτείνει την κατάργηση του θεσμού της ιδιωτικής υιοθεσίας (έχει προγραμματιστεί μάλιστα σχετική συνάντηση διαλόγου με εκπροσώπους υπηρεσιών και φορέων για τις 20 Νοεμβρίου).

Η μικρή Μαρία και η περιπέτειά της φαίνεται ότι ανοίγουν τον διάλογο σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την κ. Μυρσίνη Ζορμπά, πρόεδρο του Δικτύου, "η διάλυση του κράτους πρόνοιας, η φτώχεια, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και ο ρατσισμός έχουν θέσει σε κατάσταση απειλής πάνω από το ένα τρίτο του παιδικού πληθυσμού στη χώρα μας".

Στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της χώρας μας από τον Ιούλιο του 2012, η αρμόδια Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών κατέγραψε χρόνια, θεσμικά και κοινωνικά προβλήματα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι το Εθνικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα των Παιδιών ιδρύθηκε το 2001, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμα σε πλήρη λειτουργία, ενώ δεν υπάρχει ούτε εθνική βάση δεδομένων για τη βία απέναντι στα παιδιά.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ εκφράζει επίσης την ανησυχία της για το ότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι διακρίσεις κατά των παιδιών Ρομά και άλλων μειονοτήτων, αλλά και οι διακρίσεις κατά παιδιών με αναπηρίες. Τέλος, η Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης και τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής φτώχειας, καλώντας την Ελλάδα να λάβει μέτρα για την αύξηση των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και των δαπανών στον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι στις 20 Νοέμβρη ξεκινά η δεύτερη πανελλήνια καμπάνια για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από τριάντα οργανισμοί και φορείς.