Διευθυντής Δημοσίου παίρνει απουσίες με…barcode!

Των Βασίλειου Καλόγηρου, Γιώργου Λαμπίρη

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά γύρω από την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Αρκετές είναι οι φωνές αμφισβήτησης για τη συνέπεια των εργαζομένων στο Δημόσιο. Καταγγελίες για υπερωρίες μαϊμού, για προσέλευση κατά βούληση και μη τήρηση ωραρίου στις υπηρεσίες. Ενίοτε τα φαινόμενα αυτά απασχολούν μάλιστα και πολιτειακούς ή πολιτικούς παράγοντες. Mάλιστα δεν πέρασε αρκετός καιρός από τότε που συζητούσαμε την πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για έλεγχο προσωπικού μέσω barcode και να που συνέβη αν και με ατομική πρωτοβουλία. 

Σε όλα αυτά, τα οποία κατά καιρούς ακούγονται στα Μέσα Ενημέρωσης, έρχεται να δώσει απάντησηο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, Νικόλαος Μαυροειδής. Ο κύριος Μαυροειδής, με πρωτοβουλία που ανέλαβε, έδειξε το δρόμο για τον έλεγχο προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων στην υπηρεσία, στην οποία προΐσταται. Γι' αυτό άλλωστε και τοποθέτησε πρόσφατα μία ιδιοκατασκευή, η οποία στόχο έχει να ελέγχει τη συνέπεια των υπαλλήλων στο ωράριο της Διεύθυνσης. Η συγκεκριμένη συσκευή αποτελείται από ένα barcode scanner ενώ έχουν διανεμηθεί και ειδικές κάρτες, οι οποίες είναι προσωπικές και τοποθετούνται στο συγκεκριμένο μηχάνημα κατά την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης.

Το news.gr, επικοινώνησεμε τον κύριο Μαυροειδή και έλαβε την απάντηση ότι το εν λόγω μηχάνημα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία. "Είναι εσωτερικό θέμα της διεύθυνσης και δεν έχουμε ακόμα κατασταλάξει για τον τρόπο, με τον οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε. Το αρμόδιο υπουργείο πάντως δεν γνωρίζει κάτι σχετικά, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την υπηρεσία μας", εξηγεί ο διευθυντής της Διεύθυνσης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: "Δεν είναι πιστοποιημένο μηχάνημα και έχει τοποθετηθεί για τον έλεγχο ωραρίου του προσωπικού".

Η επικοινωνία με τον κύριο Μαυροειδή προέκυψε μετά τις αιτιάσεις μελών του προσωπικού περί παράνομης λειτουργίας της συγκεκριμένης συσκευής, ενώ εκφράστηκαν και αμφιβολίες για το κατά πόσο θίγει ζητήματα προσωπικών δεδομένων. Στο σημείο αυτό πάντως, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ήδη λειτουργούσε χειρόγραφο παρουσιολόγιο στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, το οποίο το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του προσωπικού ήρθε ουσιαστικά να αντικαταστήσει.

Μιλώντας μάλιστα με τον δικηγόρο - εργατολόγο, Γιάννη Καρούζο, μας ανέφερε ότι ο νόμος δεν απαγορεύει σε καμία περίπτωση την τοποθέτηση μίας τέτοιας συσκευής, καθώς έγκειται καθαρά στην ευχέρεια του εκάστοτε διευθυντή ή προϊσταμένου, στο πλαίσιο ελέγχου της τήρησης ή όχι του ωραρίου.

Όπως και να έχει πάντως, η συγκεκριμένη κίνηση δεν παύει να αποτελεί μία καινοτομία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είτε δείχνει διάθεση ελέγχου και εξορθολογισμού των δαπανών στο δημόσιο τομέα, μέσω εκμετάλλευσης κάθε δυνατότητας, χρονικής και φυσικής του υπάρχοντος προσωπικού, είτε αναπόφευκτη επιλογή του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας, δεν παύει να είναι κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε και γι' αυτό αξίζει οπωσδήποτε μια αναφορά.