Ποιες παθήσεις δε χρειάζονται επαναξιολόγηση από τις Επιτροπές

Με υπουργική απόφαση του Γιάννη Βρούτση καθορίστηκαν οι παθήσεις που θεωρούνται μόνιμες βλάβες και δε χρειάζονται επαναξιολόγηση από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Αυτό σημαίνει ότι δε θα χρειάζεται να περνούν οι συμπολίτες μας που έχουν αυτές τις παθήσεις από Επιτροπές ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να ανανεώσουν το δικαίωμα σύνταξης από την Πολιτεία.

Ο καθορισμός της λίστας πραγματοποιήθηκε από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε μετά από απόφαση του υπουργού Εργασίας, την οποία συντόνιζε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης και συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και ιατροί καθώς και εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).

"Πρόκειται για την υποχρέωση που είχαν χιλιάδες ασθενείς να υποβληθούν σε επίπονες διαδικασίες επαναξιολόγησης από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, παρότι έπασχαν από βαριές και πρόδηλα μη αναστρέψιμες αναπηρίες", δήλωσε ο υπουργός.

"Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που είχα συστήσει για αυτόν ακριβώς  το σκοπό κατήρτισε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, έναν κατάλογο με 43 παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον και, συνεπώς, δεν θα υπόκειται σε επαναξιολόγηση από τα ΚΕΠΑ", εξήγησε.

Δείτε και κατεβάστε τον κατάλογο: