Μια διαφορετική οπτική, που κάνει πολλούς να νιώθουν άβολα, φέρνουν στην επιφάνεια διεθνή μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την υπόθεση της μικρής "ξανθιάς γαλανομάτας" Μαρίας. "Ο ρατσισμός είναι αυτός που την έσωσε", γραφεί το thedailybeast.
Όπως γράφει "η ελληνική αστυνομία έψαξε το σπίτι της οικογένειας για μια άσχετη ποινική υπόθεση και βρήκε τη Μαρία με ανοιχτόχρωμα μαλλιά, λιποβαρή , άπλυτη, και όλα έδειχναν ότι δεν μπορούσε να είναι παιδί τσιγγάνων (ας σημειωθεί, και πάλι : ήταν πολύ ξανθιά ) κάτι που ενεργοποίησε αμέσως την έρευνά τους".
Έξι ημέρες αργότερα , η ιστορία εξακολουθεί να είναι ψηλά στις ειδήσεις του δικτύου και αλλού . "Μυστήριο ξανθιά κοπέλα βρέθηκε στην Ελλάδα. Αναζήτηση για τους γονείς" έλεγε το CNN.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο "επικίνδυνη, επίσης, είναι η εμμονή με τα ξανθά μαλλιά του παιδιού, και η συχνή επίκληση τους. Οι φερόμενοι γονείς έχουν τουλάχιστον έξι παιδιά για τα οποία υπάρχουν αμφιβολίες που είναι και ποια είναι . Επομένως, πού είναι τα άλλα παιδιά; Δεν υπάρχουν στοιχεία; Δεν υπάρχουν ονόματα; Δεν υπάρχουν πλάνα; Δεν υπάρχουν φωτογραφίες; Δεν υπάρχει οργή; Δεν είναι άγγελοι;
Γιατί ; Επειδή δεν είναι ξανθά .
Η Μαρία, από την πλευρά της, είναι ευλογημένη. Ακόμη και αν διασώθηκε από τον ρατσισμό. Αλλά τουλάχιστον διασώθηκε".
Σε άρθρο στον βρετανικό The Guardian , τονίζεται ότι μεγάλο μέρος των αναφορών στον 'ξανθό άγγελο" είναι ρατσιστικές και βασίζονται στον μεσαιωνικό μύθο ότι οι Ρομά κλέβουν τα παιδιά .
Ανάλογες αναφορές και στον Ιρλανδικό τύπο. Η εφημερίδα Irish Independent γράφει ότι ανησυχεί για "κυνήγι μαγισσών εναντίον μιας ευάλωτης κοινότητας". Μάλιστα στην ιρλανδική περίπτωση αποδείχθηκε ότι το ξανθό παιδάκι ήταν της οικογένειας των Ρομά.
Στο μεταξύ για "ανεύθυνη δημοσιογραφική κάλυψη για τους Ρομά συμβάλλει στη διάδοση αρνητικών μύθων", έκανε λόγο ο ευρωπαίος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούζνιεκς με αφορμή τον αρνητικό τρόπο που λειτούργησαν τα ΜΜΕ στην κάλυψη των υποθέσεων των παιδιών που απομακρύνθηκαν από οικογένειες τσιγγάνων στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, τις τελευταίες μέρες.
Στην παρέμβασή του, που έχει άμεσους αποδέκτες τους δημοσιογράφους που εμπλέκονται στην κάλυψη των συγκεκριμένων υποθέσων, ο Ν.Μούζνιεκς τονίζει ότι είναι πολύ επικίνδυνη η διάδοση των μύθων ότι οι Ρομά είναι "απαγωγείς παιδιών", "εκ φύσεως εγκληματίες", καθώς δεν είναι πιο επιρρεπείς στο έγκλημα από οποιονδήποτε άλλο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Επιτρόπου τςη Ε.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα:
Το χρόνιο πρόβλημα της αρνητικής δημοσιογραφικής κάλυψης θεμάτων που έχουν σχέση με μειονότητες, επανήλθε ορμητικά στις περιπτώσεις των παιδιών που βρέθηκαν σε οικογένειες Ρομά στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. Τα περισσότερα ειδησεογραφικά ρεπορτάζ, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκοσμίως, επιμένουν στην εθνικότητα των οικογενειών από τις οποίες απομακρύνθηκαν τα παιδιά, συμβάλοντας έτσι στη διάδοση χρόνιων μύθων που παρουσιάζουν τους Ρομά ως απαγωγείς παιδιών", είπε σήμερα ο Νιλς Μούζνιεκς, Επίτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους.
Τέτοιου είδους ανεύθυνη δημοσιογραφική κάλυψη μπορεί να έχει τρομερές επιπτώσεις στις ζωές εκατομμυρίων Ρομά και να πυροδοτήσει την ήδη εκτεταμένη βία κινημάτων εναντίον των Ρομά. Παρόλο που οι Ρομά δεν είναι πιο επιρρεπείς στο έγκλημα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο, η επιμονή των ΜΜΕ να αναφέρουν την εθνικότητα στις ειδήσεις προσδίδει αξιοπιστία στον μύθο ότι οι Ρομά είναι εκ φύσεως εγκληματίες. Αυτό δεν είναι μόνο λάθος, αλλά και επικίνδυνο καθώς ενέχει το ρίσκο της όξυνσης των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ των Ρομά και της πλειοψηφία του πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη.
Η διάδοση μιας τέτοιας αρνητικής εικόνας πλήττει επίσης τις προσπάθειες ενσωμάτωσης: Πώς να περιμένουμε από τους Ρομά να ενσωματωθούν στις κοινωνίες μας αν θα ΜΜΕ δεν χάνουν ευκαιρία να τους υπενθυμίζουν ότι είναι ανεπιθύμητοι;
Καλώ όλους τους δημοσιογράφους που εμπλέκονται στην κάλυψη αυτών των υποθέσεων να σταθούν ένα βήμα πιο πίσω και να εξετάσουν κατά πόσο η αναφορά της εθνικότητας ήταν πραγματικά αναγκαία, αν έχουν γίνει σεβαστά τα συμφέροντα του παιδιού, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός του στην ιδιωτικότητα και αν εγινε σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας.
Προηγούμενα παραδείγματα μας διδάσκουν ότι η δαινομοποίηση μέσω των ΜΜΕ μπορεί να οδηγήσει σε ένα κύκλο φαύλων πολιτικών και κοινωνικών συνεπειών. Είναι αναγκαίο τα ΜΜΕ να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή που έχουν να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, με μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν απεικονίζουν μειονότητες γενικά, και τους Ρομά ειδικότερα.
Νέα υπόθεση αρπαγής βρέφους
Την ώρα που υπάρχει παγκόσμια κινητοποίηση προκειμένου να βρεθούν οι πραγματικοί γονείς της μικρής Μαρίας μία νέα υπόθεση αρπαγής ανηλίκου αποκαλύφθηκε στην Μυτιλήνη.
Πρόκειται για ένα αγοράκι περίπου τριών μηνών, το οποίο βρέθηκε σε καταυλισμό τσιγγάνων στην περιφερειακή οδό της πόλης, στα χέρια ενός ζευγαριού Ρομά 19 και 21 ετών και της μητέρας του 19χρονου.
Οι τρεις τους επισκέφτηκαν το ληξιαρχείο του νησιού, προκειμένου να δηλώσουν το παιδάκι, ωστόσο δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα, προκαλώντας τις υποψίες των υπαλλήλων. Οι αστυνομικοί επισκέφτηκαν τον καταυλισμό και άρχισαν να ρωτούν το ζευγάρι για το παιδί. Ο 19χρονος και η 21χρονη έπεφταν συνεχώς σε αντιφάσεις. Τελικά ομολόγησαν ότι πήραν το βρέφος στην Αθήνα από μία γυναίκα η οποία τους είπε πως δεν μπορούσε να το μεγαλώσει και τους το χάρισε. Όπως ανέφεραν το λυπήθηκαν και το κράτησαν.
Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Λέσβου, οι Ρομά ισχυρίζονται ότι πήραν το παιδί από γνωστό νοσοκομείο της Αθήνας και από μία άγνωστη, επίσης αθίγγανη. Η γυναίκα τους είπε αν ήθελαν να κρατήσουν το παιδάκι, αυτοί δέχθηκαν και το έφεραν στην Μυτιλήνη. Ο αξιωματικός τόνισε ωστόσο ότι η γιαγιά εξιστορεί τα γεγονότα διαφορετικά. Ισχυρίζεται ότι το παιδί είναι ενός πρώτου ξαδέρφου του ζευγαριού. Οι Αρχές θα πραγματοποιήσουν τεστ DNA προκειμένου να εξακριβωθεί ότι το παιδί δεν είναι δικό τους.
Το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και φιλοξενείται στο παιδιατρικό τμήμα. Οι τρεις Έλληνες Ρομά οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για αρπαγή ανηλίκου. Σε δηλώσεις της η δικηγόρος των τριών Ελλήνων Ρομά υποστήριξε πως οι πελάτες της πήραν το παιδί όχι για να το πουλήσουν, όπως εικάζεται, αλλά γιατί η φυσική μητέρα του ήταν φτωχή και δεν μπορούσε να το μεγαλώσει.